Bijgewerkt: 18 juni 2024

Op 1 oktober: Zonder straf van je wapen af

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen / Gemeente Amsterdam
27-09-2011

Amstelveen doet mee aan de Amsterdamse wapen inleverdag op zaterdag 1 oktober 2011. Die dag kunnen mensen van 7.00 tot 22.00 uur hun wapen inleveren bij de politie. Naast de grotere politiebureaus in Amsterdam, kan dat in Amstelveen bij bureau Noord, Gerard Doulaan 1.  

Degene die de wapen(s) inlevert krijgt geen straf voor het feit, dat hij of zij illegaal een wapen bezit. Naast vuurwapens kunnen ook andere wapens zoals messen en boksbeugels ingeleverd worden. De inleveractie wordt georganiseerd om zoveel mogelijk wapens van straat te halen.

Wapens zijn een voorbode van ellende

Mensen die een wapen bezitten plegen vaker zware delicten, maar worden zelf ook veel vaker slachtoffer van geweld. De inleveractie is onderdeel van een gezamenlijke aanpak van wapenhandel, -bezit en -gebruik. Zo zijn er jaarlijks meerdere wapencontroles, verzorgt de politie voorlichting op scholen over de gevaren van wapens en wordt binnen 24 uur tot actie overgegaan na een tip van wapenbezit. Ook heeft de politie toegezegd alle vergunde wapenbezitters en schietverenigingen dit jaar te controleren.

Wapeninlever Amstelveen
(Bron Gemeente Amsterdam - 2011)

De flyer van de actiedag: Zonder straf van je wapen af


Op stap met een mes

Het aantal wapenincidenten dat door de politie in Amsterdam geregistreerd wordt loopt jaarlijks in de honderden. Het gebruik van messen en slagwapens ligt daar ver boven. In bijna 200 gevallen gaat het om ernstige incidenten. Wapenbezit en -gebruik bij ernstige delicten als straatroof en overvallen is fors toegenomen. Zo wordt bij 77% van de overvallen een vuurwapen gebruikt. Tevens valt op dat het in het uitgaansleven steeds vaker voorkomt dat jongeren op stap gaan met een mes.

Schoon schip

Tijdens een eerdere landelijke wapeninleverdag in 2000 werden ongeveer 3.600 wapens van straat gehaald. Aangezien het hier alleen om een Amsterdamse inleverdag gaat, zal dat aantal nu veel lager liggen. Burgemeester Van der Laan: “Maar elk wapen dat we van straat halen, is er één. Daarbij krijgt iedereen een kans om schoon schip te maken en zijn wapen in te leveren zonder straf.”Op illegaal wapenbezit staat maximaal vier jaar gevangenisstraf en een maximum boete van 45.000 euro. Als mensen op 1 oktober een wapen inleveren krijgen zij voor één keer geen straf voor wapenbezit. Bij vuurwapens wordt gecontroleerd of deze zijn gebruikt bij een misdrijf. Als dat zo is, wordt de dader vervolgd. Voor meer informatie over de actie zie www.amstelveen.nl/wapeninleverdag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.