Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Ook in 2018 vaccinatie tegen griep in Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM/Amstelveenweb
16-10-2018

Vele honderden Amstelveners kregen deze brief thuis om zich te laten vaccineren tegen griep:

'Betreft: Uitnodiging griepprik 2018

Geachte mevrouw/heer …..

U komt in aanmerking voor een vaccinatie tegen de griep. De griepvaccinatie is voor alle personen vanaf 60 jaar en mensen met een speciale indicatie. Voor alle duidelijkheid: Dit is geen verplichting, maar wel een advies. Kosten zijn er voor u niet aan verbonden. Daarom nodigen wij u uit om op dinsdag 16 oktober 2018 tussen 15.00 en 17.00 of tussen 18.00 en 20.00-op de praktijk te komen om een griepprik te halen.

Wilt u met uw kleding er rekening mee houden dat u in uw bovenarm wordt geprikt? Neemt u alstublieft deze brief mee, als u de griepprik komt halen. Als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen, kunt u contact met ons opnemen. Mocht u geen gebruik willen maken van deze vaccinatie, wilt u dit dan aan ons kenbaar maken? Laat u dan ook weten of u in het vervolg deze oproep nog wil ontvangen. (Dit kan ook via e-mail, assistenten@nl ) Wanneer u aangeeft niet te willen worden opgeroepen, ontvangt u ook als er nieuwe indicaties ontstaan geen oproep meer. Denk hier dus goed over na.

Met vriendelijke groet, team huisartsenpraktijk.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vaccinatie tegen griep in Amstelveen


De griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op griep. Als iemand na de griepprik toch griep krijgt, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

De jaarlijkse griepprik: voor wie? De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Zie ook Voor wie is de griepprik?

Waarom de griepprik? Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt: -de griep verloopt milder, de kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner, -de kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2018)

Mogelijke gevolgen van een griepinfectie. Jaarlijks overlijden 2.700 mensen aan de gevolgen van griep


Uitnodiging van de huisarts. De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november. Als u in de doelgroep zit, krijgt u hiervoor een uitnodiging van uw huisarts. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan, waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. Wacht niet met het halen van de griepprik tot veel mensen griep hebben. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Wat kost de griepprik? De griepprik is gratis voor de doelgroep. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalt de griepprik voor deze mensen. Hoort u niet bij deze doelgroep? Dan kunt u de griepprik zelf betalen. U betaalt dan zelf de kosten voor het vaccin en het zetten van de vaccinatie door de huisarts. U kunt via uw huisartsenpraktijk nagaan hoeveel het kost. Soms betalen werkgevers of zorgverzekeraars de griepprik. Download de infographic Jaarlijkse griepprik 2018 (pdf 1 pagina)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.