Bijgewerkt: 24 april 2024

Ontwikkelingen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-03-2022

Het College B en W van Amstelveen informeert de geïnteresseerden over ontwikkelingen in verband met de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne:

Oekraïners in Amstelveen. In onze brief van 9 maart 2022 informeerden wij u over de aankomst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen. Afgelopen week zijn, voor een groot deel via het Humanitarian Service Punt (HSP) in de RAI, meer vluchtelingen in Amstelveen aangekomen en ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel. Inmiddels bedraagt het aantal circa 360 personen, waarvan ongeveer 100 kinderen. Daarmee neemt Amstelveen een royaal deel van de taakstelling voor de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland voor haar rekening.

Eerste opvang. De gemeente is samen met het hotelmanagement en een aantal maatschappelijke organisaties bezig met het voorzien in dagelijkse behoeften, medische zorg en dagbesteding. Het is deze eerste periode belangrijk dat vluchtelingen zich veilig voelen en bij kunnen komen van de vaak lange en vermoeiende reis.



Opvang tweede fase. De vluchtelingen die in Amstelveen verblijven moeten worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo krijgen we een goed beeld van de aantallen en de samenstelling van groep vluchtelingen, waardoor we op maat voorzieningen kunnen organiseren. Het is daarom ook belangrijk dat vluchtelingen die verblijven op particuliere adressen in Amstelveen, zich laten registeren bij de gemeente, zodat ook zij in aanmerking komen voor voorzieningen indien nodig.

Prioriteit is dat Oekraïense kinderen in de opvang op korte termijn een dagprogramma krijgen met aandacht voor taal, cultuur en sport. Een onderwijsaanbod volgt, ook voor kinderen die op particuliere adressen verblijven. De gemeente heeft hierover nauw contact met kinderopvangorganisaties en bestuurders van basisscholen en voortgezet onderwijs.

Ook worden de mogelijkheden om te werken onderzocht. Het Rijk is van plan de toegang tot de arbeidsmarkt voor Oekraïners tijdelijk te verruimen en bekijkt momenteel op welke manier dit het eenvoudigst geregeld kan worden. Ook verwachten we van het Rijk op korte termijn duidelijkheid over onder andere vergoedingen voor vluchtelingen uit Oekraïne.



Daarnaast bekijkt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Participe, de Vrijwilligerscentrale, Joods Maatschappelijk Werk en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen wat de vluchtelingen verder nodig hebben tijdens hun verblijf in Amstelveen en wie daar welke rol in speelt.

Omdat de situatie waarschijnlijk langer duurt dan de eerste crisisopvang, onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor huisvesting op langere termijn, ook voor andere doelgroepen zoals economisch daklozen en statushouders.

De gemeente krijgt van allerlei kanten aanbiedingen om te helpen, variërend van goederen, logeerplekken en hulp van vrijwilligers tot vastgoed. We waarderen deze betrokkenheid in de Amstelveense samenleving zeer. Op dit moment zijn wij wat betreft opvanglocaties voorzien, maar dat kan natuurlijk veranderen.

Informatie. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl . Op de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd. Ook in het Engels. Tot slot, spreken wij onze grote waardering uit voor de ambtelijke organisatie die samen met de maatschappelijke instellingen en de vele vrijwilligers in een week tijd de opvang en begeleiding hebben gerealiseerd.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.