Bijgewerkt: 17 april 2021

Ontluisterend beeld van de hygiëne in drie ziekenhuizen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: FNV Schoonmaak
05-02-2014

FNV Schoonmaak: Poep-, plas- en spermasporen in toiletten

Een steekproef van FNV Schoonmaak onder ogenschijnlijk schone toiletten levert een ontluisterend beeld op van de hygiëne in drie Nederlandse ziekenhuizen. Een CSI-UV lamp maakt zichtbaar, dat veel toiletten duidelijke sporen bevatten van bloed, zweet, sperma en urine.

De uitkomst is vooral schokkend, omdat toiletten die er op het eerste oog al vies uitzagen, bewust niet zijn meegenomen in de steekproef. Het toont aan, dat het vak van schoonmakers als een commerciële illusie wordt verkocht. Welkom in de wereld van de schone schijn!90 seconden voor een toiletblok: dan krijg je dit!

Schoonmakers roepen al jaren, dat door hun werkdruk opdrachten onmogelijk uitvoerbaar zijn. 90 seconden voor een toiletblok. 10 minuten voor een operatiekamer. Grote opdrachtgevers als ziekenhuizen, scholen, de Belastingdienst, Rabobank en Philips willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten als het gaat om de schoonmaak van hun gebouwen. Ze persen steeds goedkopere contracten af. Een schoonmaker krijgt zo weinig tijd, dat hij, of zij alleen maar snel-snel kan wrijven waar het ogenschijnlijk vies. Het lijkt dan schoon, maar dat is het absoluut niet. Het is vies.

Omgekeerd Staken: NL moet schoon!

Dit filmpje toont de noodzaak van een unieke actie: omgekeerd staken. De schoonmakers leggen het werk niet neer, maar gaan juist met meer collega’s de boel echt schoon te maken. Morgen is het EMC Dijkzigt in Rotterdam aan de beurt. De komende weken volgen meer locaties.

Koopkracht en echte banen

De FNV wil, dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren. De FNV. In beweging voor koopkracht en echte banen. Meer informatie op www.schoongenoeg.nu .

UV licht?

Ultraviolet (afgekort uv, ook wel ultraviolette straling, black light, of uv-licht genoemd) is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum, dat met het menselijk oog waarneembaar is. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 10 en 400 nanometer, dus 'voorbij het violet', wat ook de letterlijke betekenis is van 'ultraviolet'.

In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen µv A, µv B en µv C. µv A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm ('lange golven'). µv B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. µv C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm ('kortgolvige straling'). Straling met een golflengte tussen ruwweg 10 en 100 nm noemt men extreem ultraviolet (EUV of XUV). Deze straling dringt niet ver door in de atmosfeer.

Nm?

Een nanometer, symbool nm, is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-stelsel en is gelijk aan 10-9 meter, dus 0,000 000 001 meter, of een miljardste meter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.