Bijgewerkt: 18 mei 2022

Ontdek de 19de eeuw in Amstelland Bibliotheken

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelland Bibliotheken
16-03-2009

Op maandag 23 maart 2009 vertelt hoogleraar Marita Mathijsen in Amstelland Bibliotheken over de Nederlandse literatuur in de romantiek. In haar laatste boek 'De gemaskerde eeuw' (2007) geeft zij aan de hand van literatuurfragmenten een heldere kijk op de maatschappij in de negentiende eeuw.

Mathijsen  Amstelveen
(Foto Eduard Lampe - 2008)

prof.dr. M.T.C. (Marita) Mathijsen-Verkooijen, Leerstoelgroep Moderne Nederlandse letterkunde


Mathijsen laat zien dat er achter het masker van de deugdzaamheid een samenleving schuilging die volop in beweging was. Kenmerkend was de grote betrokkenheid bij het maatschappelijk welzijn dat zich uitte in een verlicht streven naar emancipatie en humanisering. Dat alles ging gepaard met duistere praktijken, bloei van ondeugden, excessen en machtswellust.

Mathijsen  Amstelveen
(prof.dr. M. T. C. Mathijsen-Verkooijen- 2004)

De cover van het boek- 'Nederlandse literatuur in de romantiek 1820-1880'


Marita Mathijsen (1944) is hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en columniste van NRC Handelsblad. Ze is de onbetwiste kenner van de negentiende-eeuwse Nederlandse literatuur.

Mathijsen  Amstelveen
( prof.dr. M. T. C. Mathijsen-Verkooijen- 2002)

De cover van 'De gemaskeerde eeuw'


Mathijsen promoveerde in 1987 op de briefwisseling tussen Jacob van Lennep en Gerrit van de Linde (alias 'de Schoolmeester'). Verder was ze o.a. oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift  De Negentiende Eeuw. Daarnaast schreef ze een aantal boeken over Nederlandse literatuur en richtte ze de website www.negentiende-eeuw.nl  op.

Maandag 23 maart 2009, Bibliotheek Westwijk(Westwijkplein 1, 1187 LS Amstelveen)

20.15- 22.00 uur

Pashouders: €7,50

Niet-pashouders: €10

Voorverkoop €1 kortingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.