Bijgewerkt: 17 juni 2024

Online dienst Threads is opgestart

Nieuws -> Internet

Bron: Meta/Wikipedia/Google
14-12-2023

Threads is een online dienst voor sociale media en sociale netwerken die wordt beheerd door Meta Platforms. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om tekst, afbeeldingen en video's te plaatsen en te delen, en om te communiceren met de berichten van andere gebruikers via antwoorden, reposts en likes.

De functionaliteit van Threads is nauw verbonden met het metaplatform Instagram en vereist bovendien dat gebruikers zowel een Instagram-account hebben als Threads gebruiken onder hetzelfde Instagram-account. De functionaliteit van Threads is vergelijkbaar met die van X (voorheen bekend als Twitter). De applicatie is beschikbaar op iOS- en Android-apparaten; de webversie biedt beperkte functionaliteit en vereist eerst een mobiele app-installatie.

Het is de snelst groeiende consumentensoftwareapplicatie in de geschiedenis en heeft in de eerste vijf dagen meer dan 100 miljoen gebruikers gekregen, waarmee het eerder door ChatGPT behaalde record wordt overtroffen. Het vroege succes hield geen stand en het gebruikersbestand van de app daalde eind juli met meer dan 80% tot 8 miljoen dagelijks actieve gebruikers.

Foto Amstelveen
(Bron Google Play - 2023)

Threads schermen

Na de overname van Twitter door Elon Musk in oktober 2022 onderzochten Meta-medewerkers het concept van de introductie van tekstgebaseerde functionaliteit op Instagram. Deze functie, bekend als Instagram Notes, werd in december 2022 uitgerold. Het bedrijf begon vervolgens met de ontwikkeling van een aparte app gericht op op tekst gebaseerde berichten.

De ontwikkeling van Threads - intern bekend als "Project 92" - begon in januari 2023 en het platform werd officieel gelanceerd op 5 juli 2023. Threads werd onmiddellijk beschikbaar in 100 landen (van de 193 VN-lidstaten), maar heeft de lancering ervan uitgesteld in 2023.

Binnen een dag na de lancering had Threads 30 miljoen gebruikers, waarmee het vorige record van ChatGPT werd overtroffen en het het snelst groeiende platform in de geschiedenis werd. Op dezelfde dag dreigden advocaten die Twitter vertegenwoordigden met juridische stappen tegen Meta Platforms, waarbij ze beweerden dat het bedrijf bedrijfsgeheimen had gebruikt om de Threads-app te ontwikkelen. Sinds de release heeft Threads in de volksmond de bijnaam "The Twitter Killer" gekregen. Na de lancering verbrak Mark Zuckerberg zijn 11 jaar durende stilte op Twitter. Hij plaatste een spiderman-meme om de gelijkenis tussen Twitter en Threads aan te duiden. Op 22 augustus 2023 lanceerde Meta de webversie van de Threads-app. Download Threads: Android of  iOSAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.