Bijgewerkt: 15 juli 2024

Online beeldbank met historische foto's van Amstelveen gelanceerd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb.com
14-03-2017

Het was weer eens druk in het Museum Jan van der Togt op maandag 13 maart 2017. Deze keer omdat de beeldbank van de gemeente Amstelveen werd gelanceerd, met de eerste 1.000 gedigitaliseerde foto’s.

Het begon allemaal in 2013 toen Stefan Tóth met de toenmalige burgemeester Jan van Zanen en voormalig gemeentesecretaris Rein Schurink zijn idee voorlegde over het digitaliseren van de foto’s die nog wel in het gemeentearchief van Amstelveen waren opgeslagen. De reden was dat enkele jaren daarvoor het historische deel van het Amstelveense gemeentearchief naar Stadsarchief Amsterdam was verhuisd. Daardoor was het niet goed meer mogelijk om inzage te krijgen in oude foto’s van de gemeente Amstelveen. De foto’s in Amsterdam waren ook nog niet geordend en gearchiveerd en konden alleen tegen betaling worden opgevraagd.

De heren gingen akkoord, maar de uitvoering kreeg daadwerkelijk gehoor toen de burgemeester de gemeente had verlaten en Herbert Raat, wethouder Wonen, verder bemiddelde. Er werd een ruimte gevonden waar Stefan zijn activiteit kon uitvoeren en de medewerkers van het archief werd gevraagd om hun bijdrage te leveren, door elke keer een kast met materiaal in de daarvoor aangegeven ruimte te plaatsen. Vanaf 2014 werden er door Stefan elke week vele foto’s en archief stukken gefotografeerd. Toen het project klaar was had hij ruim 15.000 foto’s gefotografeerd!

Er werd besproken hoe dit op de beeldbank te plaatsen en wie dan de teksten zou bijschrijven. De Vereniging Historisch Amstelveen zorgde ervoor dat de foto’s voorzien werden van een beschrijving en heel veel vrijwilligers van Vele Handen hebben de beschrijvingen ingevoerd in de beeldbank. Nu is er op de beeldbank onder meer goed te zien welke foto of categorie het geportretteerde betreft.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2017)

Vlnr.: Mevrouw Annemieke M. Brouwer - van de Wetering, voorzitter van de van de Vereniging Historisch Amstelveen, Stefan Tóth voorzitter van Stichting Amstelveenweb, Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen, Dick Huijer medewerker van het gemeentearchief, Herber Raat (VVD) wethouder Wonen en betrokkenen van de beeldbank rond de foto van het voormalige raadhuis van de gemeente Nieuwer-Amstel


Toen iedereen tentoongestelde foto’s had bekeken nam wethouder Herbert Raat (VVD) het woord en heette iedereen welkom in het museum. Ook bedankte hij de directeur voor haar gastvrijheid. Raat zei verder: 'In Amstelveen besteden we extra aandacht aan onze historie. Te veel historie is al gesloopt, of in de prullenbak beland. Het is van belang om deze prachtige, oude foto’s van Amstelveen toegankelijk te maken voor onze inwoners en zo de lokale geschiedenis onder de aandacht te brengen.' Vervolgens gaf hij burgemeester Mirjam van ’t Veld het woord.Bekijk de video, via de foto van de huisjes in de Dorpsstraat (Particuliere collectie)


De burgemeester was gelukkig weer aanwezig na een lange periode van afwezigheid en sprak iedereen toe. Zij zei hoe fantastisch het is dat de Amstelveners op deze wijze van hun stad kunnen genieten en bedankte alle mensen die hier een bijdrage aan hadden geleverd. Vanaf maandag 13 maart 2017 staat de beeldbank live en zijn de foto’s toegankelijk voor iedereen via beeldbank.amstelveen.nl. De foto’s die in beeld komen zijn niet de originele digitaal gefotografeerde foto’s, maar gescand met een veel lagere resolutie. De foto’s zijn door een ieder te downloaden echter wel in klein formaat.

Herbert Raat vroeg en vraagt inwoners om nog steeds foto’s aan te leveren die gebruikt mogen worden voor de beeldbank. Foto’s dienen dan te worden geschonken aan de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden op Beeldbank FAQ.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.