Bijgewerkt: 4 maart 2024

Onderzoek zondagopenstelling van winkels

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Weekblad
28-10-2009

De komende maanden vindt een regionaal onderzoek plaats naar de behoefte aan wekelijkse openstelling van winkels op zondag en de gevolgen daarvan. Het onderzoek is een resultaat van regionaal overleg naar aanleiding van de Amsterdamse plannen, om in de hele hoofdstad toe te staan dat winkels iedere zondag open zijn.

Rembrandthof Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ingang Rembrandthof in het Stadshart Amstelveen


Het voornemen van Amsterdam heeft bij buurgemeenten en ook bij de Stadsregio tot groot ongenoegen geleid, onder meer vanwege het ontbreken van regionale afstemming. Volgens Stadsregio-portefeuillehouder Economische Zaken is regionale afstemming over dit onderwerp noodzakelijk, omdat zondagopenstelling wel effecten moet hebben op omliggende gebieden, vooral op Amstelveen en Zaanstad.

Het Amsterdamse plan leidde begin september tot een boze brief van de Stadsregio aan de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Naar aanleiding daarvan is overleg gevoerd en dat heeft geleid tot het genoemde onderzoek naar behoefte en gevolgen.

B en W van Amstelveen zijn geen voorstander van wekelijkse openstelling. Zij vinden het niet terecht dat heel Amsterdam en Almere worden aangemerkt als 'toeristisch gebied', wat voorwaarde is om iedere zondag de winkels te kunnen openen.

D66- en de VVD Amstelveen hebben recent gevraagd, mede als antwoord op het Amsterdamse voornemen, ook de winkels in Amstelveen toe te staan elke zondag de deuren te openen. B en W willen, dat alleen schoorvoetend toestaan als de Amsterdamse plannen daadwerkelijk doorgaan en er in Amstelveen voldoende draagvlak voor bestaat. Maar dan moet nog wel worden aangetoond, dat er in Amstelveen sprake is van 'substantieel toerisme'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.