Bijgewerkt: 18 juni 2024

Ondergronds bankiersnetwerk opgerold in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
06-12-2010

Met de aanhouding van negen verdachten in Amsterdam en Diemen heeft de Amsterdamse recherche vorige week dinsdag 30 november 2010 een groot onderzoek naar ondergronds bankieren afgerond.

Rond het middaguur werden de zes hoofdverdachten aangehouden in een wasserette in de Javastraat. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van het witwassen van drugsgeld, waarbij de wasserette als dekmantel werd gebruikt.

Gelijktijdig werden op 13 andere adressen in Amsterdam en Diemen, waaronder vier bedrijven, zoekingen verricht. In totaal is daarbij 800.000,- euro contant geld in beslag genomen. Op verschillende adressen zijn in de loop van de dag nog drie mannen aangehouden, eveneens op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het onderzoek, dat sinds mei dit jaar loopt, laat zien, dat er door de georganiseerde misdaad in Amsterdam gebruik wordt gemaakt van een ondergronds bancair systeem. Bij het zogenaamde ‘underground banking’ maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen faciliteert tussen drugscriminelen zonder, dat dat administratief te herleiden valt naar de betrokkenen.

Marc Schuuring, chef van de financieel economische recherche: “In dit onderzoek is gebleken, dat met name Engelse criminelen gebruik maken van dit netwerk. Sinds de start van dit onderzoek zijn 30 personen aangehouden, waaronder negen Britten. Verder hebben wij kunnen constateren dat meerdere winkels in de Javastraat deel uitmaken van het netwerk, dat we in kaart hebben gebracht. De sluiting van een belwinkel eerder dit jaar is bijvoorbeeld direct gerelateerd aan dit onderzoek.”

Een van de kerntaken van de financieel economische recherche is, criminelen op te sporen en aan te houden door middel van het volgen van de geldstromen. In totaal heeft het team in dit onderzoek veel goederen en geld in beslag genomen: meer dan 5,3 miljoen euro contant geld, ruim 100 kilo hard en soft drugs, meerdere woningen, panden, auto’s en dure sieraden met een totaalwaarde van ruim 6,5 miljoen euro.

Ook werden enkele vuurwapens in beslag genomen. Van de 30 aangehouden verdachten zitten er nog 18 in bewaring, de overige verdachten zijn geschorst, maar moeten nog wel voorkomen. De vorige week aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten eveneens in bewaring.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.