Bijgewerkt: 24 juli 2024

Omzet winkeliers in computers en software 47 procent hoger

Nieuws -> Technologie

Bron: CBS / Microsoft
15-07-2014

De omzet van winkeliers in computers en software steeg fors in de eerste vier maanden van dit jaar. Deze stijging volgt na een periode van bijna tweeënhalf jaar, waarin de omzet daalde. In april 2014 lag de omzet zelfs 47 procent hoger dan een jaar eerder - meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mede hierdoor noteerden de winkels in consumentenelektronica in de eerste vier maanden van 2014 een omzetstijging. Bij de winkels in wit- en bruingoed, die ook deel uitmaken van deze branche, nam de omzet minder sterk toe.

De omzetstijging bij de computerwinkels valt samen met het stopzetten van de ondersteuning van een computerbesturingssysteem en bepaalde softwarepakketten. Hierdoor waren sommige computergebruikers genoodzaakt hun verouderde soft- en hardware te vervangen. Omdat computerwinkels leveren aan zowel particulieren als bedrijven, profiteerden zij van aankopen van beide partijen. Zo namen de investeringen in computers vanuit het bedrijfsleven in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 10 procent toe.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2014)

Het startscherm met gekleurde tegels (apps) van Windows 8. Hier kunt u uw apps en bureaubladprogramma's openen. In Windows 8.1 werd het startscherm aangepast met een direct tegelkoppeling naar het bureaublad, wat veel mensen hadden gemist


Ook dienstverleners in IT, zoals consultants en beheerders, hadden hier profijt van. De omzet in deze bedrijfstak nam in het vierde kwartaal van 2013 met 3,6 procent toe en in het eerste kwartaal van 2014 met 7,7 procent, vergeleken met een jaar eerder. Gedurende de eerste vier maanden van 2014 daalden de prijzen van computers met ongeveer 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Negatieve prijsontwikkelingen zijn een typisch kenmerk van de computerbranche.

Computers, tablets en randapparatuur zijn vaak snel verouderd door het hoge tempo, waarmee nieuwe modellen op de markt komen. Oude modellen zijn dan al snel minder waard. Anderzijds is het zo, dat met dezelfde hoeveelheid geld op dit moment een kwalitatief beter product gekocht kan worden dan een jaar geleden. Dit kwaliteitsaspect komt tot uitdrukking in een groei van het volume. De snelle prijsdaling is niet alleen te zien bij computers, maar ook bij telecomapparatuur en bruingoed, zoals televisies en audioapparatuur. De prijzen van witgoed dalen aanzienlijk minder snel.

Einde Windows XP

'Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet langer ondersteund en ontvang je geen beveiligingsupdates meer. Zorg, dat je pc beveiligd blijft' – stond destijds op de website van Microsoft. De afgelopen 12 jaar heeft Microsoft ondersteuning voor Windows XP geboden. Maar in samenwerking met hun hardware- en softwarepartners willen ze nu op de ondersteuning van nieuwere technologieën richten, zodat ze nieuwe ervaringen kunnen blijven aanbieden. Dit betekent, dat er geen technische ondersteuning en geen beveiligingsupdates voor Windows XP meer worden geleverd.

Door de volgende tekst waren er veel XP gebruikers geschrokken en kochten nieuwe computers: 'Maar heel weinig oudere pc's zijn geschikt voor Windows 8.1 (de nieuwste Windows-versie). We raden je aan Windows-upgrade assistent te downloaden en te installeren om te zien, of je pc voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 8. Als je pc geschikt is, kun je aan de hand van de stappen in de handleiding de upgrade uitvoeren' – aldus Microsoft.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.