Bijgewerkt: 20 juli 2024

Om uw Nieuwjaarsdepressie op te schudden

Nieuws -> Technologie

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
01-01-2019

Windows 1.0 was een grafische personal computerbedieningsomgeving ontwikkeld door Microsoft. Microsoft had met Apple Computer samengewerkt om applicaties te ontwikkelen voor Apple's originele Macintosh van januari 1984, de eerste in massa geproduceerde personal computer met een grafische gebruikersinterface (GUI), waarmee gebruikers gebruiksvriendelijke pictogrammen op het scherm konden zien.

Windows 1.0 werd op 20 november 1985 uitgebracht als eerste versie van de Microsoft Windows lijn. Het draaide als een grafische, 16-bit multitasking shell bovenop een bestaande MS-DOS installatie. Het bood een omgeving die grafische programma's kon draaien die zijn ontworpen voor Windows, evenals bestaande MS-DOS-software. De ontwikkeling ervan werd geleid door de oprichter van het bedrijf, Bill Gates, nadat hij op COMDEX een demonstratie van een soortgelijke softwaresuite, bekend als Visi On, had gezien.


De eerste Windows versie 1 werd in 1985 uitgebracht op een Tesla SMEP PP06 (IBM PC XT Clone) met 640 KB RAM 2x360 KB 5,25" FDDD, 42 MBM HDD (Seagate ST251) en een Hercules Graphic Card


Ondanks de positieve reacties op de vroege presentaties en de steun van een aantal hardware- en softwaremakers, werd Windows 1.0 slecht ontvangen door critici. Critici vonden dat Windows 1.0 niet aan hun verwachtingen voldeed. In het bijzonder vonden ze dat Windows 1.0 te veel nadruk legde op muisinvoer in een tijd dat muisgebruik nog niet wijdverbreid was; niet genoeg middelen voor nieuwe gebruikers; en voor prestatieproblemen, vooral voor systemen met lagere specificaties van computer hardware.

Microsoft Windows 1.0 sprak de gebruikers nauwelijks aan, omdat dure hardwarecomponenten, zoals muis, harde schijf, uitbreidingsgeheugen en kleuren grafische kaart nodig waren voor een zinvol gebruik. Daarnaast waren er slechts enkele toepassingen die specifiek op de eigenschappen van Windows waren afgestemd. Het bevatte echter al veel functies van de versies Microsoft Windows 3.0 en Microsoft Windows 3.1, die sinds 1990 succesvol waren.

De minimale vereisten voor de installatie van Windows 1.01, geleverd op vijf 5,25 inch schijven, waren een computer uitgerust met een Intel 8088 CPU met 256 KB geheugen en twee schijven (floppy’s), waarvan er één een diskettestation moest zijn, en het MS-DOS 2.x of hoger besturingssysteem. Ten tijde van de marktintroductie was de netwerk-compatibele MS-DOS versie 3.1 al beschikbaar, die sinds november 1984 werd geleverd. Windows ondersteunde de Hercules grafische kaarten en de CGA- en EGA-standaarden.

Windows ondersteunde niet al deze specificaties in deze versies volledig. MS-DOS werd bijvoorbeeld pas in een latere versie (versie 3.2) volledig ondersteund en de CGA-standaard werd alleen in zwart-wit uitgevoerd. Ondanks de kritiek was Windows 1.0 een belangrijke mijlpaal voor Microsoft, omdat het de Microsoft Windows lijn introduceerde. Windows 1.0 werd achterhaald verklaard en Microsoft stopte met het leveren van ondersteuning en updates voor het systeem op 31 december 2001. Bekijk ook de foto’s van het computersysteem uit 1985 hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.