Bijgewerkt: 20 maart 2023

Oeuvre van Pieter de Monchy in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
11-07-2013

'De tijd voorbij' oeuvre tentoonstelling van Pieter de Monchy in Museum Jan van der Togt

18 juli t/m 1 september 2013

“Ik zou nog willen genieten, liefhebben, verlangen. Maar helaas, het blijft bij herinneringen” - Memoires Pieter de Monchy. Museum Jan van der Togt brengt een hommage aan beeldhouwer Pieter de Monchy met een grootse oeuvre tentoonstelling.

de monchy Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Beeldhouwer Pieter de Monchy in 2005


Pieter de Monchy (1916 - 2011) kwam uit een bekend geslacht van kooplieden. Hoewel hij zelf ook werd opgeleid voor een baan in het bedrijfsleven, ontwikkelde hij zich tot kunstenaar. De Monchy volgde tekenlessen bij Jos Rovers. Later legde hij zich toe op het schilderen en beeldhouwen.

De Monchy maakte borstbeelden van onder meer leden van het Koninklijk Huis, acteurs en musici, maar verwierf vooral bekendheid met zijn beeld van Albert Schweitzer op De Brink in Deventer en het oorlogsmonument in zijn geboorteplaats Hengelo. Ook in het buitenland staan beeldhouwwerken van zijn hand. Zo maakte De Monchy een buste van de tenor Jussi Björling, die in de Zweedse hoofdstad Stockholm te bewonderen valt.

de monchy Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

'De Turftrapster', een bronzen beeld van Pieter de Monchy uit 1979 op het Dorpsplein van Amstelveen


Aan al zijn portretten wist De Monchy zoveel karakter te geven, dat het geen bevroren beelden zijn, maar levendige bronzen ‘koppen’. Hij slaagde er telkens in om de juiste persoonlijke nuance aan te brengen. De Monchy liet daarvoor de modellen toe in zijn wereld, waar zij zich op hun gemak konden voelen.

de monchy Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Het portret van H. M. Koningin Beatrix staat in de gang van het Raadhuis. Het bronzen beeld werd in 1981 door de gemeente Amstelveen aangeschaft


De Monchy is de ontwerper van de Johan Kaartprijs, welke jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement heeft geleverd. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 21 juli 2013 om 16.00 uur en wordt verricht door oud-burgemeester van Amstelveen Jhr. Pieter Beelaerts van Blokland en John Levie, wethouder van cultuur van de gemeente Amstelveen. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur , zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.