Bijgewerkt: 30 september 2023

OZB stijging valt nog mee in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
19-02-2013

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


De OZB is in 220 gemeenten meer gestegen in vijf jaar dan wettelijk is toegestaan. De landelijke norm is, dat het niet meer mag zijn dan 15% in 5 jaar. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis in het RTL Nieuws blijkt nu, dat veel gemeenten toch meer vragen.

Gelukkig hoort Amstelveen er niet bij. Volgens het onderzoek is de OZB in Amstelveen tussen 2009 en 2013 met 3,0 gestegen. In 2013 blijft de stijging met 1,5 procent onder de inflatie. In 2009 betaalde Amstelveen gemiddeld € 246 per woning en in 2013 € 253.

Dit is niet toevallig. In Amstelveen hebben we de politieke afspraak gemaakt met de gemeenteraad, dat de OZB jaarlijks uitsluitend wordt verhoogd met de index. Niet meer en niet minder. Voor ons is de OZB dus geen melkkoe.

Per jaar komt er nu ongeveer € 18 miljoen in de gemeentekas via de OZB. We zouden dit nog mogen verhogen tot 26 miljoen euro, maar dat doen nu niet, omdat Amstelveners het al moeilijk genoeg hebben.

Den Haag

Toch vind ik de reacties uit de Tweede Kamer te gemakkelijk, waar meteen schande wordt geroepen. Als er in Den Haag bezuinigd wordt, betekent dit vaak, dat de problemen met minder geld bij gemeenten over 'de heg worden gegooid'. Amstelveen moet bijvoorbeeld de aankomende jaren taken gaan uitvoeren als jeugdzorg en gedeeltes van de AWBZ.

Dit wordt nu nog gedaan door het Rijk, kosten € 70 miljoen. Addertje onder het gras is, dat wij als Amstelveen daar nu 'slechts' € 50 miljoen voor krijgen om het uit te voeren. Zo is het makkelijk bezuinigen daar in de Tweede Kamer.

OZB?

Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die huiseigenaren aan de gemeente betalen. Ook als uw pand niet als woning wordt gebruikt, betaalt u OZB.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.