Bijgewerkt: 2 december 2021

OCA-Amstelveen: presentatie overkapping A9

Nieuws -> Gemeente

Bron: OCA
17-09-2009

Op dinsdag 8 september 2009 heeft mevrouw Nora Tang fractievoorzitter van de Ouderen Combinatie partij van Amstelveen (OCA), tevens Lid Ruimte, wonen en natuur en A9, plv. lid Burgers en samenleving een presentatie gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in verband met 'Scenario 5 invulling overkapping A9'.

Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Nora Tang fractievoorzitter van OCA tijdens de raadsvergadering op 16 september 2009


Hierbij haar presentatie:

“De leden van de commissie A9 en alle andere belangstellenden heet ik namens de OCA van harte welkom.

Ik heb Amstelveen zien groeien van een boeren-veendorp, via forensendorp naar een stad. Dit project biedt Amstelveen een geweldige kans iets moois te verwezenlijken voor nu en voor de verre toekomst. Niet gehinderd door kreten uit het land van partijgenoten, kan de OCA als lokale partij in deze presentatie zaken naar voren brengen, die voor inwoners van Amstelveen van belang kunnen zijn bij de invulling van een stukje grond, dat van ons allemaal is.

Mede daarvoor wordt tenslotte € 100 min betaald. Dat, dat bedrag terugverdiend moet worden met de ontwikkeling van de zone rondom die A9 is vanzelfsprekend, maar ik wil me beperken tot de inrichting van het dak van de tunnel. Bij de overige vier scenario's blijkt, dat er van wordt uitgegaan, dat de verdiensten moeten komen uit de "zoneA9". Er is geen specifiek plan voor het dak van de tunnel. Geef de inwoners van Amstelveen een waardevol stukje Amstelveen terug. Architecten tonen zoiets aan de hand van blokjes, maar ik wil u de sfeer laten proeven zoals het zou kunnen worden.

Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


De Promenade.

U ziet hier een promenade, een wandelgebied, waar je bekenden tegenkomt, een levendig en vrolijk gebied voor jong en oud. Door kruisingen goed bereikbaar van noord naar zuid en van oost naar west. Aan de zijkanten éénrichtingsfietspaden, breed genoeg, om brandweer-, politie- en ambulanceauto's door te laten. In het midden ziet u zaken, die alle inwoners van Amstelveen zullen aanspreken. Eerst is daar een "echte" fontein met bankjes erbij.

"De Roemer" heb ik laten herleven, niet op precies dezelfde plaats. Verderop ziet u een bakstenen plantenbak, met een bakstenen zuil, waarop een klok van melkglas, in de stijl van Rietveld en Mondriaan; dit "straat-meubilair" zoals dat heet, heeft vroeger, in Elsrijk, bij het begin van de van der Ghiessenstraat, onderaan bij het "Zwarte Pad" gestaan, oud-Amstelveners zullen zich dat zeker herinneren. Ik weet waar die klok nu is en ik zou hem graag in het Amstelveense straatbeeld terug willen zien.

Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


Aan beide kanten ziet u winkeltjes en terrasjes, dat kunnen er vanzelfsprekend meer worden. Hierdoor wordt de stad echt aaneen gesmeed en komt het Oude Dorp, het eigenlijke oude "hart" van Amstelveen, waar in de loop der jaren alle fut uit is gehaald, weer tot leven. Omdat op het dak niet zwaar mag worden gebouwd, stel ik voor winkeltjes van lichtmetaal, aluminium, te bouwen. En zoals u ziet zijn de daken milieuvriendelijk, om en om met gras en zonnepanelen gedekt.

Om een gezonde concurrentie te bevorderen, heb ik contact gezocht met de VAD, maar zij hebben hun vergadering met de fracties veel later gepland, zodat ik met hen geen overleg heb gehad. Bij deze maquette ben ik uitgegaan van detailzaken, die niet in het Stadshart aanwezig zijn. ABC bedrijven, ( Albert Heijn, Blokker en C&A) vind je in alle winkelcentra, daarom pleit ik voor kleine speciaalzaken, dat is wat de mensen missen! Een stukje verderop ziet u een muziektent, waarvan ik veronderstel, dat er veelvuldig gebruik zal worden gemaakt. Ook hier weer met bankjes eromheen.

Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


Kop van de tunnel aan de Oostkant.

Hier dacht ik aan een mooi en gezellig restaurant met een parkachtige tuin, van waaruit op de weg kan worden gekeken.

Kop van de tunnel aan de Westkant.

In het burgerjaarverslag, las ik, dat bij een peiling onder jongeren een grote wens van hen was een bioscoop met leuke films. Wees eens eerlijk, als je 16 of 18 jaar bent, en je wilt met je vriendje of vriendinnetje naar de bios, dan ga je toch niet naar de Schouwburg? Naar de Schouwburg ga je met je ouders of met school! Ik heb hier een bioscoop gepland, met een concept, dat de jongeren zal aanspreken. Een bioscoop met vier of vijf kleine zaaltjes en een dito aantal films, waar je voor, of na de voorstelling iets kunt gebruiken.

Tang Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

'Scenario 5' van de A9 van OCA


Dat concept wordt binnenkort al toegepast in één van de grote bioscopen van Amsterdam. Ik heb een onderhoud gehad met de directeur van Pathé, dhr Nielsen, hij vond mijn initiatief geweldig en heeft te zijner tijd, zeker belangstelling om op één of andere manier met de gemeente tot zaken te komen.

Conclusie.

Mijn wens en ook advies aan het College is: hou dit stukje grond onder eigen beheer, zodat de huren van de winkels beheersbaar en onder controle blijven. Investeer hierin, dit is een bezit, een kapitaal, dat elk jaar weer z'n revenuen oplevert. Volgens ingewijden is dat theoretisch mogelijk. Het Rijk komt tenslotte ook terug van privatisering!

Bij het geheel ben ik ervan uitgegaan, dat het mooi is als er stedenbouwkundig een mooi centrum, met veel nieuwe woningen, komt in deze "zone A9", dat is leuk voor een gemeentebestuur, om trots op te zijn, maar wat heeft in wezen de gemiddelde inwoner daar echt aan?

De OCA wil, dat ALLE inwoners van Amstelveen hier een locatie krijgen, waar ze zich prettig, veilig en ontspannen kunnen voelen. Als dat ook maar een beetje kan worden gerealiseerd, is deze presentatie en de maquette niet voor niets geweest!!!

Nora Tang fractievoorzitter OCAAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS