Bijgewerkt: 22 mei 2022

Norman Roemer in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum van der Togt
24-08-2006

Schilderijen en tekeningen    24 augustus t/m 1 oktober 2006

Officiële opening zondag 27 augustus 2006 om 15.00 uur in aanwezigheid van Norman Roemer en met een inleiding van de heer drs. Frans Hellendall, wethouder cultuur van de Gemeente Amstelveen.

Norman Roemer laat schilderijen en tekeningen zien die hij vanaf 1990 tot op heden heeft gemaakt. Het uitgangspunt voor zijn schilderijen is de geabstraheerde composities naar aanleiding van landschap, stilleven, technische vormen en menselijke modellen. De composities zijn vaak opgebouwd uit twee ( soms drie) niveaus. Hierdoor geven ze de indruk van 'meng- composities' van bijvoorbeeld 'tafel- landschappen'. Er treedt, al werkende, een grote abstrahering op, maar het uitgangspunt is meestal nog enigszins herkenbaar; tijdens het werkproces kristalliseert de compositie zich langzaam uit. Deze abstrahering is wat Norman Roemer zo aantrekt, omdat er zo ruimte overblijft voor een interpretatie, die voor iedere toeschouwer verschillend kan zijn. De kleuren bepalen de sfeer, De kleuren moeten dus van één familie, van één gamma zijn. De menselijke modellen zijn onzijdig, om het algemeen essentiële te kunnen benadrukken en niet afgeleid te worden door persoonlijke kenmerken. Belangrijk is hierbij het ritme en het monumentale. De abstrahering die hierbij optreedt versterkt het algemene.

Norman Roemer kreeg verschillende opdrachten voor ontwerpen in de openbare buitenruimte in Amstelveen, zoals het geluidscherm boven het viaduct Rijksweg A9 - Beneluxbaan en de beschildering van het sneltramstation Oranjebaan. Dit laatste project werd bovendien genomineerd voor de Nationale Schildersprijs.

Norman Roemer is lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam. Van 1969 tot 1994 was hij docent aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Norman Roemer kreeg talloze solotentoonstellingen, waarvan een van de eerste in 1961 in Aemstelle werd gehouden. Daarnaast hield hij tentoonstellingen in o.m. Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Laren. Ook nam hij deel aan groepstentoonstellingen in o.m. Naarden, Amstelveen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Berlijn. Het werk van Roemer bevindt zich in collecties van particulieren, bedrijven en gemeenten.


Website : Museum van der Togt


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.