Bijgewerkt: 23 juli 2024

Noord-Hollanders moeten hun slimme apparaten updaten

Nieuws -> Technologie

Bron: Rijksoverheid/Wikipedia
20-01-2022

Al via één slim apparaat kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken. Om je slimme apparaten en je data te beschermen, moet je updates uitvoeren. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en hackers bij je inbreken? In de Doe je Updates-campagne laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit zien. Een ethisch hacker die aan de campagne meewerkt, vertelt hoe het werkt.

'Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen' zegt Wouter Wessels, ethisch hacker bij Eurofins Cyber Security.'Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data. Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten. Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.'Je apparaten updaten? Dat doe je zo. Updates houden je slimme apparaten veilig én beschermen je netwerk tegen internetcriminelen. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan. Veel slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat.

Stap 1: Open de app van je slimme apparaat.

Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.

Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.

Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in. Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken.

Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Voorkom een hack, doe de Update-Check. Meer hulp nodig? Ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check. Die helpt je om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten.

Het internet der dingen (IoT) beschrijft fysieke objecten (of groepen van dergelijke objecten) die zijn ingebed met sensoren, verwerkingsvermogen, software en andere technologieën die verbinding maken en gegevens uitwisselen met andere apparaten en systemen via het internet of andere communicatienetwerken.

Het veld heeft zich ontwikkeld als gevolg van de convergentie van meerdere technologieën, waaronder ubiquitous computing (een concept in software engineering, hardware engineering en computerwetenschappen, waarbij computergebruik altijd en overal mogelijk wordt gemaakt. In tegenstelling tot desktop-computing), commodity sensoren, steeds krachtiger ingebedde systemen, en machine learning.

Traditionele velden van ingebedde systemen, draadloze sensornetwerken, controlesystemen, automatisering (waaronder huis- en gebouwautomatisering), maken onafhankelijk van elkaar en gezamenlijk het internet der dingen mogelijk. Op de consumentenmarkt is de ivd-technologie het meest synoniem met producten die betrekking hebben op het concept van het "slimme huis", met inbegrip van apparaten en toestellen (zoals verlichtingsarmaturen, thermostaten, huisbeveiligingssystemen en camera's, en andere huishoudelijke apparaten) die een of meer gemeenschappelijke ecosystemen ondersteunen, en kunnen worden bestuurd via apparaten die bij dat ecosysteem horen, zoals smartphones en slimme luidsprekers. Het IoT kan ook worden gebruikt in gezondheidszorgsystemen.

Er zijn een aantal zorgen over de risico's bij de groei van IoT-technologieën en -producten, met name op het gebied van privacy en veiligheid, en bijgevolg zijn de industrie en de overheid stappen begonnen om deze zorgen aan te pakken, met inbegrip van de ontwikkeling van internationale en lokale normen, richtlijnen en regelgevende kaders.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.