Bijgewerkt: 25 juni 2024

Nog zeker 10 jaar files op het elektriciteitsnet

Nieuws -> Technologie

Bron: Alliander
05-03-2024

Alliander is een netwerkbedrijf dat uit verschillende bedrijven bestaat: Liander, dat verantwoordelijk is voor het netbeheer, Qirion dat duurzame technologieën ontwikkelt en infrastructuur en meetbedrijf Kenter. Het bedrijf was tot 2009 onderdeel van Nuon. In 2019 had het totale bedrijf 5.703 FTE in dienst.

In 2023 werd echt duidelijk hoe nijpend de situatie is op het elektriciteitsnet in Nederland. Het net staat onder grote druk en zit bijna overal vol. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar investeerden wij met ruim 1,4 miljard euro weer meer dan het jaar daarvoor in de verbouwing van de energienetten. Er zijn meer elektriciteitsstations en transformatorhuisjes opgeleverd en kabels de grond in gegaan -meldt Alliander op 4 maart 2024 op hun website.

Foto Amstelveen
(Bron Alliander - 2023)

Maarten Otto, CEO van Alliander: 'Afgelopen jaar investeerden we ruim 1,4 miljard euro in de verbouwing van de energienetten. Weer een record. En dat is nodig, omdat we bezig zijn met de grootste verbouwing van het energienet ooit. Net als bij elke verbouwing, gaat dit niet zonder overlast. En dat betekent onder andere dat we nog zeker tien jaar files op het elektriciteitsnet hebben. Want het elektriciteitsnet in Nederland zit bijna overal vol. De impact hiervan is groot. Bedrijven, scholen en nieuwbouwwoningen worden niet meer op het gewenste moment aangesloten. En consumenten moeten langer wachten op een aansluiting voor bijvoorbeeld een warmtepomp of laadpaal'

Net als bij elke verbouwing, gaat dit niet zonder overlast. Het tempo, waarmee wij de grootschalige aanleg en verzwaring van elektriciteitsnetten verder kunnen opvoeren, loopt tegen grenzen aan. Door de drukte op het elektriciteitsnet betekent dit onder andere dat er nog zeker 10 jaar files op het net zijn. Een tekort aan technisch personeel, langlopende procedures, onvoldoende beschikbare ruimte in de openbare omgeving en een gebrek aan systeemkeuzes, belemmeren een verdere opschaling. Ondernemers en consumenten blijven de komende jaren de gevolgen van de volle netten ervaren. Om waar mogelijk verder te versnellen, zijn scherpere keuzes nodig.

Foto Amstelveen
(Foto Jacques Tillmanns/Alliander - 2023)

Medewerkers van netbeheerder Liander aan het werk in een woonwijk

De forse groei van het aantal warmtepompen, zonnepanelen, e-boilers, elektrificatie van bedrijfsprocessen en de installatie van oplaadpunten voor personenvervoer én elektrische vrachtwagens zette in 2023 door en zal ook de komende jaren verder stijgen. Een groot deel van de industrie moet daarnaast nog verduurzamen, de woningbouwambities zijn enorm en ook de verduurzaming van bestaande woningen gaat veel van het elektriciteitsnet vragen. Deze ontwikkelingen blijven nog vele jaren sneller gaan dan dat de netten kunnen worden uitgebreid. Voor meer informatie zie het Alliander jaarverslag 2023Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.