Bijgewerkt: 24 september 2022

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Amstelveen 2006

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb.com
04-01-2006

De traditionele Nieuwjaarsreceptie van Amstelveen, werd op maandagavond 2 januari 2006 gehouden in het Raadhuis van Amstelveen. Voor de burgemeester Jan van Zanen was dit zijn eerste nieuwjaarstoespraak in Amstelveen. Hieronder vindt u zijn speech.

Burgemeester van Zanen
(eigen collectie - 2006)

Burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, tijdens zijn nieuwjaarsspeech
“The quality of life: Samen vormen wij de ‘gouden formule’ die Amstelveen heet”

Dames en heren,

Hartelijk welkom in het raadhuis van Amstelveen. Ik ben blij dat u met zovelen bent gekomen. Het was dan ook een uitnodiging die je niet makkelijk over het hoofd ziet…Namens het gemeentebestuur van Amstelveen, al onze medewerkers en mijn echtgenote Marian wens ik u allen een gelukkig nieuwjaar!

Bijna een jaar geleden schreef ik mijn sollicitatiebrief. (Het lekte al eerder uit: de lokale media deden hun werk, leuke foto ook.) Gisteren exact zes maanden geleden, op 1 juli, begon ik met werken hier. En morgen, vijf maanden geleden, kwamen Marian en ik samen met onze twee kinderen hier in Amstelveen wonen.

Ons eerste half jaar in Amstelveen. Wij maakten een prachtige nazomer mee. Een heerlijke herfst. En de afgelopen week zelfs een heus weeralarm: sneeuwjacht op komst.

2005 had voor ons allemaal veel in petto.

2005 bood verdrietige momenten.

De wereld moest onder meer afscheid nemen van de schrijver Saul Bellow en de Paus.

Nederland verloor Wim Duisenberg, Karin Adelmund, Marten Toonder, Theun de Vries en Joop Doderer. Amstelveen verloor de kunstenaar Constant en mevrouw Van Schaik, de 107-jarige ‘vrouw van drie eeuwen’.

De aanslagen in London stemden evenmin tot vreugde. Zij vonden plaats op 7 juli, de datum van mijn installatie tot burgemeester. De brand op Schiphol leidde ook tot veel verdriet.

Maar 2005 bood ook vrolijke of opvallende momenten: Sail 2005, veel sportieve successen voor Nederlanders, dit jaar ook in de atletische sporten, het referendum over het Europese grondwettelijke verdrag. In Amstelveen vertrok de heer Harry Kamphuis als uw burgemeester.

Maar er zijn nog veel meer dingen die mij in 2005 zijn bijgebleven:

Cees Dam en Siem van der Marel deden van alles met glas in museum Jan van der Togt. Hugo Claus en Dolores Zorreguieta waren in 2005 te bewonderen in het Cobra museum. En natuurlijk nog steeds zo’n 2500 tassen in Tassenmuseum Hendrikje.
Amstelveen beleefde de laatste uitreiking van de Wim Bary perspectiefprijs in de stadsschouwburg en de uitreiking van de eerste Cobra kunstprijs Amstelveen.

De Ondernemersvereniging Amstelveen bemoedigende ons allen met een congres dat de titel droeg: “Blijft Amstelveen bestaan?”

De Veluwe had in 2005 een poema. Of toch niet?

Wij hielden in ons Amsterdamse bos een ‘bosheks’ . Of ook dat niet?

In speelboerderij Elsenhove leerde ik een nieuw scrabble-woord: ‘leskistenbode’ . Ik had er nog nooit van gehoord.
Het is iemand die met een leskist rondrijdt. En de Amstelveense uitvaartonderneemster Caroline Harrems voegde een nieuw woord toe aan de Nederlandse taal: ‘schaduwweduwe’.

Wat zal het nieuwe jaar brengen? Wat heeft 2006 voor ons allemaal in petto?

Natuurlijk voor de liefhebbers:
* de olympische winterspelen in Turijn;
* Armando in het Cobra;
* het WK-voetbal in Duitsland; en
* aan het eind van 2006 ‘Casino Royale’ , de nieuwe film van James Bond.

De economische perspectieven voor 2006 zijn gunstiger. De werkloosheid daalt. Het aantal vacatures neemt toe. Alleen al de voorverkoop van het vuurwerk steeg met 10%. Dat was te horen (en helaas her en der op straat nog te zien). Graag uw applaus voor degenen van de gemeente die het vandaag hebben opgeruimd. De kerstinkopen overstegen de 600 miljoen. En beleggen loont weer.

Wat nog meer in 2006? En dan vooral in Amstelveen.

Natuurlijk. U begrijpt het vast. We zijn hier in het raadhuis. Op dinsdag 7 maart vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. De politieke partijen in Amstelveen zijn allemaal druk bezig met de voorbereidingen.

Ik wens alle partijen heel veel succes; en zou alle inwoners alvast willen oproepen, laat uw stem horen! Vanavond en morgen, om de lijsttrekkers en kandidaten te beïnvloeden. En op 7 maart om mede richting te geven aan de toekomst van onze prachtige stad. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat 2006 voor u en voor Amstelveen geen schitterend jaar wordt. Uiteraard hebben we het niet helemaal voor het zeggen, maar als ik een aantal zaken op een rijtje zet, dan zie ik 2006 toch een schitterend jaar worden.

Amstelveen bleek de tweede groen, groener, groenste stad van Nederland. Hard op weg de schoon, schoner, schoonste stad te worden. We hebben hier de 'biebste' bieb van het land en ik zou bijna zeggen het 'popste' podium. Daarnaast hebben we hier de ondernemendste ondernemers – groot en klein, met of zonder vaste standplaats (als u begrijpt wat ik bedoel) – die je als gemeenschap maar wilt hebben.

En we doen er alles aan om het voor iedereen nog aardiger te maken. Als college (met Theo, Winny, Rien en Paul) gaan we als team in ieder geval tot en met 7 maart samen met de gemeenteraad tot het gaatje.

Of het nu gaat over de Amstelveense visie op de A9; de investeringen in zorg, onderwijs, sport en cultuur, de volkshuisvesting, het groen en de vitaliteit van de economie. We gaan er ook in 2006 met veel energie tegen aan.

In het eerste kwartaal van 2006 presenteer ik mijn eerste burgerjaarverslag over 2005. Ik verheug me daar zeer op. En op dinsdagavond 14 februari vindt in de bibliotheek het jaarlijkse rondetafelgesprek over de veiligheid in en van onze stad plaats. Ik hoop er velen van u te zien en spreken.

We gaan er dus wederom met al onze medewerkers met veel liefde voor. Dat doen we graag. Want Amstelveen heeft enige en enthousiastste inwoners. En in alle eerlijkheid, betrokkenheid en enthousiasme van inwoners inspireren mij dagelijks.

De afgelopen maanden heb ik dat op alle kennismakingsmomenten op de fiets, in zijspan, in de bus en tijdens het wandelen ervaren. Een gemeenschap kan niet zonder betrokkenheid van de inwoners. Met velen van u maakte ik al kennis.

Ook in 2006 zal ik in onze wijken, buurten de bewoners en winkeliers blijven opzoeken. Als ik van de eerste zes maanden de balans opmaak, kan ik maar een ding zeggen:
als er ergens sprake is van ´quality of life´ dan is het wel in Amstelveen. Wat mij betreft dragen we dat ook veel meer uit. Want het is de mooiste belofte die je kunt doen: aan nieuwe inwoners, aan bezoekers, aan bedrijven die zich hier willen vestigen; en niet te vergeten aan onszelf.

Samen vormen wij de ´gouden formule´ die Amstelveen heet. Is dat alles? Ben ik soms gek geworden? Is niet net 2005 afgesloten?

Een jaar van zoveel zinloos geweld? Een jaar van zoveel natuurgeweld? Een jaar van zoveel machteloosheid? Inderdaad. Het is ook om gek van te worden. Het was in elk geval een jaar waarin we meer dan ooit leerden te leven in een soort van spagaat. Waarin we – voor zover we dat al deden – nooit meer de ogen konden sluiten voor problemen waarop we bijna geen antwoord lijken te hebben.

Dat stemt tot nadenken. Maar niet tot berusten. Want we hebben deze wereld – en ook Amstelveen – gekregen om door te geven aan onze kinderen. En aan hun kinderen. Daarom moeten we die wereld en onze stad en regio koesteren als nooit tevoren. Misschien juist nu ook wel met meer inzet dan ooit tevoren.

Dames en heren,

De laatste jaren is uit veel onderzoek naar voren gekomen dat wij, als burgers, meer en meer de neiging hebben ons terug te trekken. Het dienen van het algemeen belang is voor velen een abstractie geworden. Zelfs de lokale politiek is niet altijd in staat tot meer betrokkenheid en meedoen te inspirereren.

Nee, wat de ´gemiddelde´ burger wil is kwaliteit van leven in zijn directe leefomgeving. Dat is begrijpelijk – want dat is nog enigszins te overzien.

Vanuit de gemeentelijke organisatie doen we er alles aan om, meer dan ooit, sneller in te spelen op de wensen die met de directe leefomgeving van inwoners te maken hebben. Toveren kunnen we niet – al mag u een wens voor 2006 opschrijven en in de wensboom hangen – toveren kunnen we niet. En er is meer.

We mogen onze ogen niet sluiten voor maatschappelijke ontwikkelingen. Regionaal, nationaal en zelfs – Amstelveen heeft wat dat betreft een waardevolle traditie – internationaal. Dit is meer dan ooit een tijd waarin we juist wel verder moeten kijken dan onze straat, dan onze buurt en het pure eigen belang. Dit is een tijd die vraagt om alert, actief en betrokken burgerschap.

Mijn wens voor 2006 is dan ook dat we met elkaar het lef hebben om verder te kijken dan ons eigen belang en om meer oog te hebben voor wat zich om ons heen afspeelt.

Ik hoop ook in 2006 op uw aller inzet te mogen rekenen …Na deze speech werd de jaarlijkse Vrijwilligersprijs uitgereikt aan de heer Eduard G. van Geenhuizen. Hij kreeg een door beeldend kunstenaar Jan Verschoor ontworpen, prachtig glas object, vanwege zijn inzet voor de ouderen in onze stad.

Burgemeester van Zanen en Eduard Geenhuizen
(eigen collectie - 2006)

Burgemeester van Zanen bevestigt de vrijwilligersspeld op de rever van de heer van GeenhuizenBurgemeester van Zanen en Eduard Geenhuizen
(eigen collectie - 2006)

Burgemeester van Zanen en de heer van Geenhuizen met de gewonnen pijs


De heer van Geenhuizen helpt ouderen elk jaar bij het invullen van hun belastingaangifte, werkt als vrijwilliger in de Groenhof gevestigde “De Bolder” en is secretaris van de Stichting Initiatieven en Acties in Amstelveen.

Nieuwjaarsreceptie 2006 Amstelveen
(eigen collectie - 2006)

Op de Nieuwjaarsreceptie aanwezige Amstelveners klappen voor de Vrijwilliger van het jaar 2005Hier kunt u nog een paar foto's van de Nieuwjaarsreceptie bekijken:
Nieuwjaarsreceptie 2006 webgallery

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.