Bijgewerkt: 20 juli 2024

Nieuwe toekomst voor buitenplaats Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Søren Ludvig Movig
02-06-2018

Groengebied Amstelland beëindigt haar pachtcontract voor de buitenplaats Wester- Amstel. Daarmee komt een einde aan de vanzelfsprekendheid, waarmee bezoekers sinds 1990 vrije toegang hadden tot dit monumentale huis, park en tuinen aan de Amstel. In 2017 bezochten meer dan 15.000 rust-, cultuur- en natuurliefhebbers deze parel van het Amstelland. Groengebied Amstelland vertrekt einde 2019 naar een andere locatie.

De eigenaresse, familiestichting J.Ph.J.F. Lissone, heeft diverse mogelijkheden onderzocht voor een toekomstige, duurzame exploitatie. Zij heeft gekozen voor verhuur van het huis als kantoor .Op deze wijze kunnen park en tuinen publiek toegankelijk blijven. Bedrijfsmakelaardij DRS ondersteunt bij het vinden van een passende huurder.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Buitenplaats Wester-Amstel in februari 2017


Ruim 30 vrijwilligers spelen de hoofdrol bij het fijnmazige onderhoud van de historische tuinen en het park. Daar is ruimte voor bestaande en nieuwe, kleinschalige culturele evenementen, zoals een beeldentuin, openluchtconcerten en de poëzieroute. De jaarlijkse publiekstrekkers - de opening van de Amstellanddag, Open Monumentendagen en de plantenruilbeurs - blijven. Er worden fondsen geworven voor de realisatie van een oranjerie voor bezoekersontvangst en vrijwilligers. Zó kunnen bezoekers aan het Amstelland blijven genieten van deze 17de -eeuwse ‘lusthof’.

De stichting Vrienden van Wester-Amstel vervult een onmisbare rol. Zij organiseert de culturele evenementen en de vrijwilligersactiviteiten. In de zomer van 2018 organiseert zij de voorlopig laatste serie van beeldenexposities binnenshuis, gevolgd door een concerten- en lezingenreeks in de winter. Vanaf voorjaar 2019 wordt de focus verlegd naar activiteiten in het park en de tuinen.

Over Wester-Amstel. Wester-Amstel is een historische buitenplaats, gesticht door Nicolaas Pancras, burgemeester van Amsterdam. Het was toen én nu de perfecte manier om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het huis, de poort, de theekoepel en het park zijn rijksmonument. Het park is het oudste groene monument van de gemeente Amstelveen. Wester-Amstel is familiebezit; Groengebied Amstelland is pachter sedert 1989.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Søren Movig eigenaar van buitenplaats Wester-Amstel en voorzitter van de Stichting Arcadisch Westeramstel aan het woord tijdens de bekendmaking van het manifest 'Wij staan voor Amstelland' op 7 december 2017 in een grote schuur van Boerderij Polderzicht van de familie Korrel in Ouderkerk aan de Amstel


Wester-Amstel is gelegen aan de Amsteldijk Noord 55 in Amstelveen, midden in het groene Amstelland, omgeven door de stadsranden van Amsterdam-Zuid, Amstelveen en Amsterdam-Zuid Oost. Het park is geopend voor bezoekers op werkdagen van 9:00 tot 16:30 en van maart tot oktober op zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:30. In het park zijn diverse banken en picknickgelegenheden. Een gratis te downloaden audiotour biedt een verpozende wandeling langs de hoogtepunten van het park. Ook vinden er regelmatig exposities, lezingen en concerten plaats. Voor meer informatie over de audiotour en evenementen, kijk op www.westeramstel.com of www.wester-amstel.nl  .

Over de betrokkenen. De familiestichting ‘ J.Ph.J.F. Lissone’ is eigenaresse van Wester-Amstel. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900 met het fortuin dat hij verdiende met het eerste Nederlandse reisbureau. De stichting Lissone is onderschrijft het manifest ‘Wij staan voor Amstelland’. Groengebied Amstelland is verantwoordelijk voor de recreatieve gebieden in het groene Amstelland. De Stichting Vrienden van Wester-Amstel (ANBI) zorgt voor het luisterrijke gebruik van de buitenplaats door het organiseren van exposities, lezingen en concerten. De stichting Arcadisch Wester-Amstel (ANBI) helpt de publieksbeleving van Wester-Amstel te vergroten door het werven van vrijwilligers en fondsen, het genereren van publiciteit, en het leveren van expertise.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.