Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Nieuwe manier om HIV te blokkeren

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nature / UA
06-03-2009

Met behulp van een simpel voedingsadditief, is het onderzoekers van de Universiteit van Minnesota gelukt de verspreiding van het virus dat Aids veroorzaakt bij apen te stoppen. Ze hopen met deze methode een potentieel wapen gevonden te hebben tegen deze wereldwijde epidemie.

Het is de wetenschappers gelukt om de verspreiding van HIV infectie te voorkomen in een groep van vrouwelijke apen door ze met een gel te behandelen, die bekend staat als glycerol monolauraat of GML, voordat ze aan het virus werden blootgesteld.

aids Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2009)

De Red Ribbon (nu met tekstversie) is een symbool voor solidariteit met HIV-positieve mensen en mensen die met Aids leven


De ontdekking werd woensdag gemeld in het tijdschrift Nature en zou kunnen leiden tot een nieuwe en effectieve manier om seksuele overdracht van HIV bij vrouwen ter voorkomen. Dit zei dr. Ashley Haase die het onderzoek leidde met collega-microbioloog Patrick Schlievert. Haase waarschuwt, dat de studie te kleinschalig was en is alleen uitgevoerd bij dieren. Maar als de gel ook werkt bij de mens zei hij, kan het bijdragen tot een besparing van miljoenen levens.

HIV

Hiv is een virus, de volledige naam is Human Immunodeficiency Virus (menselijk immuundeficiëntievirus). Het is een snel muterend retrovirus en verantwoordelijk voor de ziekte Aids .

Hiv Amstelveen
(Foto: C. Goldsmith via Wikipedia - 2009)

Een ingekleurde elektronenmicroscoop foto van een HIV-1 virus op gekweekte lymfocyten


AIDS

Acquired Immune Deficiency Syndrome of verworven immunodeficiency syndrome (Aids) is een verzameling van symptomen en infecties als gevolg van de schade aan het menselijk immuunsysteem, veroorzaakt door het human immunodeficiency virus (HIV).

Glycerol monolauraat?

Glycerol monolauraat (GML) is een lichte oppervlakte-actieve stof die wordt gebruikt in de voedingsindustrie en in cosmetica als conserveermiddel en emulgator. Bij concentraties hoger dan 20 mg / ml, het remt de groei van bacteriën.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.