Bijgewerkt: 29 maart 2024

Nieuwe groenvisie van Amstelveen in de maak

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-06-2022

Floor Gordon (D66) wethouder Groenbeheer geeft het startsein voor het schrijven van een groenvisie voor Amstelveen. Groen maakt Amstelveen tot een aantrekkelijke stad. De druk op het groen neemt toe en uitdagingen als klimaatverandering en veranderende behoeften van inwoners vragen om een nieuwe visie op groen en water.

Bouwsteen voor omgevingsvisie. Wethouder Floor Gordon: 'De druk op de ruimte neemt toe: stadsvernieuwing, verstedelijking, nieuwe wegen, klimaatverandering met opvang van hevige buien, hitte en de energietransitie vragen ruimte. Hoe behouden en versterken we daarbij de kwaliteit van ons groen en water, maken we goede keuzes en zorgen we voor een toename van de biodiversiteit? Dát willen we vastleggen in een visie die als bouwsteen kan dienen voor de Omgevingsvisie.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Groenbeheer geeft samen met heemparkmedewerkers in heempark De Braak het startsein voor het schrijven van de nieuwe Groenvisie van Amstelveen


Groen op waarde schatten. Nu al staat de kenmerkende hoofdgroenstructuur onder druk door de verschillende ontwikkelingen in de stad en de groeiende behoefte aan het gebruik van het groen voor o.a. sport, recreatie en natuur. Gordon: 'Het is hard nodig om een beeld te schetsen van Amstelveen als groene, leefbare stad voor mens en dier en het groen en ook het water op hun grote waarde te beoordelen. Er ligt veel potentie en het beschermen van groen moet vanzelfsprekend zijn.' De gemeente heeft de afgelopen jaren al veel ingezet op het vergroenen van de stad, ook door inwoners zelf.

Participatie in vroeg stadium. De Groenvisie is geen ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte, maar biedt kaders voor behoud, beheer en ontwikkeling van het groen en water. Mogelijk voor bijvoorbeeld ander groen in buurten, of natuurlijker oevers. Voor het bereiken van draagvlak voor de Groenvisie is participatie een belangrijk onderdeel bij het schrijven van ervan. Bewoners, groenpartners en de gemeenteraad worden in een vroeg stadium betrokken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.