Bijgewerkt: 16 april 2021

Nieuwe Influenza overzicht week 44-2009

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
30-10-2009

In de afgelopen week (44-2009) is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) wederom verdubbeld ten opzichte van vorige week, 131 patiënten zijn gemeld deze week. Daarnaast werden 4 nieuwe sterfgevallen gemeld, een 11-jarig meisje, een 6-jarig jongetje, een 25-jarige man en een 56-jarige vrouw.

Influenza Amstelveen
(GGD Amsterdam - 2009)

De influenza flyer van GGD Amsterdam: 'Hoe je zelf en anderen kunt beschermen!'


De leeftijdsverdeling van de patiënten, die opgenomen zijn met een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) laat zien dat deze patiënten voornamelijk jonger zijn dan 65 jaar. Er is een piek te zien bij de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar. In totaal zijn tot en met 28 oktober 335 patiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 10 patiënten overleden. Bij 58,2% van de opgenomen patiënten was sprake van onderliggende medische problematiek.

Het aantal patiënten met griepachtige klachten, dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week stabiel gebleven. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld (IAZ) van de afgelopen week was 7,3 per 10.000 inwoners. Bij 24 van de 47 onderzochte monsters (51,1%) werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. De incidentie van pneumonie was 1,6 per 10.000 inwoners.

Afgelopen week zijn 7 patiënten opgenomen op de Intensive Care. In totaal zijn 39 patiënten opgenomen (geweest) op de Intensive Care. Van deze patiënten hadden 25 personen mechanische beademing nodig en 61,5% van de patiënten heeft een onderliggend lijden. In de leeftijdsverdeling is een piek te zien in de leeftijdscategorie 10 tot 15 jaar.

95% van de door het Nationaal Influenza Centrum vanaf week 28 onderzochte influenza virussen waren van het type A (H1N1). In Nederland is nog geen resistentie gemeld van Nieuwe Influenza A (H1N1) tegen oseltamivir en zanamivir.

Binnen het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) is geen verdere toename in de incidentie van influenza-achtig ziektebeeld. Er is ook geen toename in pneumonie onder verpleeghuisbewoners. In de week, die eindigt op woensdag 21 oktober 2009 is in de totale sterftecijfers en in de sterfte per leeftijdsgroep van het CBS geen verhoging te zien.

Conclusie: Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten blijft vrij stabiel. Op basis hiervan kan nog steeds worden gesproken van een milde griepepidemie in Nederland.

Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen is wel sterk toegenomen ten opzichte van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 4 mensen overleden ten gevolge van de Nieuwe Influenza A (H1N1), waarvan 3 met onderliggende medische problematiek (voor de 4e patiënt ontbreekt deze informatie nog).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.