Bijgewerkt: 14 april 2024

Netbeheerder Liander heeft een waterstofproject opgestart in Gelderland

Nieuws -> Technologie

Bron: Liander
02-11-2022

De eerste gasmonteurs van netbeheerder Liander zijn geslaagd voor het examen om te mogen werken met waterstof. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor de energietransitie en specifiek voor de proef die van start gegaan in het Gelderse stadje Lochem. Daar werd vanaf oktober 2022 een deel van de woningen in de wijk Berkeloord verwarmd met waterstof. De opleiding en het examen zijn verzorgd door Kiwa, gespecialiseerd in testen, inspecteren, certificeren en trainen.In de energietransitie speelt waterstof een belangrijke rol. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Waterstof is één van de alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Het kan een goed alternatief zijn voor met name woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden. Of voor wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruik gemaakt kan worden van de gasleidingen die al in de grond liggen.

Werken aan waterstofnet. De monteurs van Liander werken dagelijks aan het onderhoud van het elektriciteits- en gasnet van de netbeheerder. Nu er steeds meer partijen pilots doen om te onderzoeken hoe waterstof kan worden toegepast als alternatieve energiedrager, is het belangrijk dat de monteurs ook daarop worden voorbereid. In Apeldoorn opende Alliander – het moederbedrijf van Liander – vorig jaar samen met Kiwa het waterstofhuis. Dit is een demonstratie- en opleidingslocatie waar monteurs van netbeheerders en installateurs worden opgeleid voor het werken met waterstof. Afgelopen tijd hebben 25 monteurs van Liander de opleiding gevolgd. De eerste groep is inmiddels met vlag en wimpel voor hun examen geslaagd. De overige deelnemers ronden hun opleiding in de komende weken af.

Foto Amstelveen
(Bron E. Huijzer - 2022)

Elbert Huijzer, waterstofexpert bij Liander. Hij heeft brede kennis van de aardgasindustrie, gebaseerd op jaren van onderzoek en ontwikkeling en technische consultancy

Elbert Huijzer, waterstofexpert bij Liander: 'Dat onze gasmonteurs nu ook met waterstof kunnen werken, daar zijn we enorm trots op. Het is een nieuwe stap voor onze mensen en een stap die belangrijk is voor de energietransitie. Ons energielandschap wordt diverser. Er komen meer en verschillende energiebronnen in het energiesysteem. Daar zijn veel mensen voor nodig, waaronder onze eigen monteurs. Zij maken de verandering van het energiesysteem nu dan ook zelf mee.'

Veiligheid. Het werken met waterstof lijkt in eerste instantie veel op het werk dat de monteurs dagelijks uitvoeren aan het aardgasnet. Ondanks dat het net bestaat uit dezelfde onderdelen, vraagt het werken met waterstof om andere en extra handelingen. Veilig werken is net als bij het werk aan het gas- en elektriciteitsnet het belangrijkste onderdeel in deze opleiding. Naast veiligheid en het werken aan de leidingen, worden de deelnemers ook getraind om het werken met waterstof in stressvolle situaties te kunnen uitvoeren. Wanneer er een storing ontstaat kan, net als bij aardgas, snel handelen noodzakelijk zijn. Monteurs moeten dan blindelings kunnen vertrouwen op hun kennis.

Proef in Lochem. In Lochem startte in oktober een proef met 11 woningen in de wijk Berkeloord die overgingen van aardgas op waterstof. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd werden met waterstof dat via het al bestaande aardgasnet naar de woningen wordt gebracht. In de woningen zelf werd de bestaande cv-ketel vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof. De proef, die drie jaar duurt, moet aantonen dat waterstof een volwaardig alternatief is voor een deel van de woningen die nu nog met aardgas worden verwarmd. Daarnaast is de proef bedoeld om meer kennis op te doen over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.