Bijgewerkt: 27 september 2022

Nederlandse nationaliteit voor wielerkampioen Daniel Abraham Gebru

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-08-2017

Paralympisch wielerkampioen Daniel Abraham Gebru samen met locoburgemeester Maaike Veeningen tijdens de naturalisatie ceremonie op woensdag 23 augustus 2017 in het raadhuis van de gemeente Amstelveen. Na het behalen van het wielrenkampioenschap op de Paralympische spelen in 2016 namens Nederland is zijn lang gekoesterde wens om Nederlands staatburger te zijn in vervulling gegaan.

Daniel Abraham Gebru (11 februari 1985) is wielrenner en Nederlands paralympisch kampioen. In Eritrea begon hij met wielrennen en was hij jeugdkampioen. In 2000 kwam hij in Nederland en ging tot 2002 voor het Marco Polo Cycling Team rijden. Hierna richtte Gebru zich op de gehandicaptensport waarvoor hij dankzij een onderontwikkeld been vanaf zijn geboorte in aanmerking kwam. In 2016 deed hij namens Nederland mee aan de Paralympische Zomerspelen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2017)

Daniel Abraham Gebru met het document van de bekendmaking van verlenging van het Nederlandschap en Maaike Veeningen locoburgemeester


Abraham Gebru heeft enkel een verblijfsvergunning en mocht als stateloos burger namens Nederland deelnemen aan de wegwedstrijd in de klasse C4-5. Tijdens de wedstrijd, waarin de Iraniër Bahman Golbarnezhad bij een val om het leven kwam, leek Gebru af te stevenen op een bronzen medaille, maar vlak voor de finish gingen de koplopers de Australiër Alistair Donohoe en de Oekraïner Yehor Dementyev samen onderuit en werd Gebru paralympisch kampioen. Hierna werd hij gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 22 augustus 2017 kreeg hij een Nederlandse paspoort in Amstelveen. (Bron: Wikipedia) Lees ook het artikel van de NOS: 'Van Eritrese vluchteling tot Nederlands paralympiër'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.