Bijgewerkt: 18 mei 2024

Nederland loodzwaar geloot voor WK Herensoftbal

Nieuws -> Sport

Bron: NLHSB-team, Jane Trampe
16-01-2013

Softbal - Het Nederlands herensoftbalteam heeft een opvallend zware poule geloot voor het WK, dat van 1 tot 10 maart in Auckland, Nieuw Zeeland wordt gehouden. Het had bijna niet zwaarder gekund voor de Vice-Europees kampioen.

Tussen de namen die uit de bus kwamen voor de poule van Nederland zitten aardig wat finalekandidaten; Nieuw Zeeland (nummer twee van het laatste WK in Saskatoon in 2009), Canada (nummer 3), Argentinië (nummer 7) en Japan (nummer 6). Verder in de 'Nederlandse poule'': Mexico (nummer 14), Colombia (doet voor het eerst mee), Nederland (deed niet mee in 2009) en de Filippijnen (nummer 10).

softbal Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Softbalspelers in actie


De "andere" poule bestaat uit wereldkampioen Australië plus het altijd sterke USA (nummer 4) en het topland uit Zuid Amerika: Venezuela (nummer 5) aangevuld met: Samoa (deed niet mee), Groot Brittannië (nummer 8), Tsjechië (nummer 9), Indonesië (nummer 16) en Zuid Afrika (nummer 15).

Denemarken (11 e), Puerto Rico (12e) en Botswana (13e) namen de vorige keer wèl deel aan het WK maar wisten zich dit keer niet te plaatsen. Deze loting maakt de doelstelling van het NL team, de tweede ronde halen, tot een nog scherper uitdaging. De mannen weten in ieder geval welke klus ze moeten klaren!

Selectie compleet

De definitieve selectie voor het WK is nu ook bekend. Binnenvelder Eldrick Dijkhoff, uitkomend in de Arubaanse competitie en pitcher Erwin Visser uit Almere zijn aan de selectie toegevoegd. Eerder waren geselecteerd: Jeffry Visser, Jeroen Mulder, Arjan Baanen (pitchers), Anthony Beaumont, Kenny Dame, Marlon Comenencia, Mike den Braven, Glennsig Polonius, Randy Lo-A-Tjong, Rene Koelink, Rien Smulders, Tim Verbrugge, Enrique Javier, Merlijn Brink, Osandrick Statia.

Met bovenstaande 17 spelers zal Nederland de zeven wedstrijden in de voorrondes gaan spelen. Met mogelijk een optie op méér. De begeleiding van het team bestaat uit Peter Schuier (General Manager), Ben ten Pas (hoofdcoach), James Harris (Coach), Bas Besselink (fysio), Jane Trampe (Media), Jerella Domacassee (Business Manager), Joanne Christiano (Scorer), Mara Goedegebuure (Mental Coach), Kenny Dame (Playing Coach).

Ook is de jongste loot aan de staf toegevoegd: Jaydion Polonius, een aanstormend honk/softbaltalent van 4 jaar, zal fungeren als de Bat boy van het team. Naast deze spelers staan er op het komende WK nog meer mannen met een Nederlands paspoort in het veld. We hadden ze graag in onze selectie verwelkomd, maar ze kozen alle drie voor het team van het land waarvan ze ook een geldig paspoort hebben: Paul Koert (Canada), Gerald Muizelaar (USA) en Zane Siolo (Samoa).

Geschiedenis deelname Nederland aan WK Herensoftbal

In 2004 deed Nederland voor de laatste keer mee aan een WK toen Nieuw Zeeland in eigen huis wereldkampioen werd door in de finale Canada te verslaan. Van de huidige deelnemers werd Australië toen 3e, USA 4e, Samoa 6e, Tsjechië 7e, Argentinië 8e, Engeland 9e gevolgd door de Filippijnen, Venezuela, Zuid Afrika, Botswana, Nederland en Hong Kong.

De enige overwinning van NL was toen op Samoa met 10-8. Julius Veeres (.407) en Tuty Rumai sloegen zich tijdens dat toernooi in de top 25 van beste slagmensen. In 2000 in Zuid Afrika werd Nieuw Zeeland ook al wereldkampioen in de finale tegen Japan. Tsjechië werd toen knap 6e. Denemarken en Nederland eindigden toen op de 13e en 14e plaats.

Zege NL op Taipei

Nog verder terug in 1996 in Midland (USA) was ook Nieuw Zeeland de sterkste met Canada, Japan en USA daar vlak achter. Nederland werd toen 13e van de 22! deelnemende landen ondanks 5 zeges in de voorrondes. In 1992 in Manilla (Filippijnen) deed Nederland niet mee, toen Canada in de finale Nieuw Zeeland wist te verslaan. Vanuit Europa deed alleen Tsjechië (12e) mee. In 1988 werd de USA kampioen en was Nederland afwezig. Lees meer over het NLHSB-team op: www.nlhsb-team.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.