Bijgewerkt: 18 mei 2022

'Nederland Leest Oeroeg'

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelland Bibliotheken
20-10-2009

De aftrap van de campagne Nederland Leest zal in alle Amstelland Bibliotheken op vrijdag 23 oktober 2009  plaatsvinden door een start te maken met het uitreiken van 'Oeroeg', het roman-debuut van Hella (Hélène Serafia) S. Haasse uit 1948.

Oeroeg is de eerste Indische roman van de grande dame van de Nederlandse literatuur en het begin van een omvangrijk oeuvre. Als pashouder van Amstelland Bibliotheken kunnen leden dit boek gratis komen ophalen bij een van de zeven vestigingen.

Speciaal voor Nederland Leest organiseert Amstelland Bibliotheken drie spraakmakende ontmoetingen met Abdelkader Benali, Yvonne Keuls en Margot Dijkgraaf. Zij geven vanuit hun achtergrond een persoonlijke visie op Oeroeg en het werk van Hella Haasse. De Nederland Leest periode duurt tot en met 20 november. Kijk ook op: Oeroeg middelpunt van Nederland Leest 2009

Abdelkader Benali schrijft essay (Amstelveen)

Auteur Abdelkader Benali schrijft speciaal voor Nederland Leest een essay over ‘vriendschap en cultuurverschillen’. Benali, zelf opgegroeid tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur, plaatst hiermee de thematiek van Oeroeg (uit 1948) in de huidige tijd. Op zondag 25 oktober 2009 wordt Benali in de bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen geïnterviewd door psychiater, schrijver en interviewer Bram Bakker.

Er zijn nog kaarten beschikbaar. Het interview begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Prijs 10,50 euro en voor pashouder 8 euro. Voorverkoop 1 euro korting.

Yvonne Keuls: Indische letteren (Aalsmeer)

Yvonne Keuls werd net als Hella Haasse geboren in voormalig Batavia, en ook in enkele van haar romans staat het leven in voormalig Nederlands-Indie centraal. Yvonne Keuls koestert een grote bewondering voor Hella haasse.

Tijdens haar lezing staan dan ook in het bijzonder de Indische letteren (leterautuur van en over Nederlands-Indie), haar werk en dat van Haasse centraal. Zij praat hierover in de Bibliotheek Aalsmeer, op 3 november 2009 van 20.15 tot 22.00 uur. Kaarten zijn 10,50 euro, voor leden is dit 8 euro en in de voorverkoop geldt 1 euro korting.

Margot Dijkgraaf (Uithoorn)

Deze schrijfster is vanaf haar vijftiende een groot bewonderaar van het werk van Hella Haasse. Sinds ze haar ooit een keer interviewde, had ze regelmatig contact met de schrijfster. Ze is bezig met het schrijven van een boek over het werk van Haasse – geen biografie, dit wil Haasse pertinent niet.

Op 17 november 2009 vertelt Dijkgraaf u in Bibliotheek Uithoorn over Hella Haasse en nodigt ze u uit om mee te discussiëren over het boek dat in de campagne centraal staat: Oeroeg. Kaarten zijn 10,50 euro, voor leden is dit 8 euro en in de voorverkoop geldt 1 euro korting. Voor meer informatie over Nederland Leest en de drie ontmoetingen kunt u terecht op de website van de bibliotheek www.amstelland-bibliotheken.nl

Achtergrondinformatie

Oeroeg, het roman-debuut van Hella S. Haasse uit 1948, vormt het middelpunt van Nederland Leest 2009. De vierde editie van deze grootste nationale leescampagne vindt plaats van 23 oktober t/m 20 november 2009. Leden van de openbare bibliotheken krijgen het boek gratis met de aanmoediging het te lezen en er tijdens de campagne met elkaar over in discussie te gaan. Vorig jaar stond Twee vrouwen van Harry Mulisch centraal.

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de CPNB. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne. In 2006 stond Dubbelspel van Frank Marinus Arion centraal, in 2007 was dat 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.