Bijgewerkt: 22 juli 2024

Natuurwandeling rond de Poel

Nieuws -> Natuur

Bron: IVN-Amstelveen
05-06-2007

De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, afdeling Amstelveen organiseert een natuurwandeling rond de Amstelveense Poel op zondag 10 juni 2007. Dit onderdeel van het Amsterdamse Bos ademt weer een heel andere sfeer dan de rest van het bos. Voor bewoners van Amstelveen is het prettig dat het zo dichtbij huis ligt.

Poel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De Poel met het raadhuis van AmstelveenEens was de Poel een groot meer, met daarom heen oeverlanden met moerasbos dat helemaal dichtgegroeid en weinig toegankelijk was; een ruig, zompig en onbegaanbaar gebied. De Poel is een van de vele terreinen in West Nederland die honderden jaren geleden werden verveend, dat wil zeggen: waar het veen werd afgegraven zodat de bodem een stuk lager kwam te liggen, vaak zelfs onder het bodemwaterpeil.

Als zulke meren ontstonden, werden ze veelal ingepolderd en in weiland veranderd. Dat is bij de Poel niet gebeurd, bij wijze van uitzondering. Achteraf zijn we daar nu heel gelukkig mee. In 1968 werd er een wandelpad aangelegd langs de drassige oevers van de Poel met de daarbij behorende bruggetjes.

Elk jaar wordt het riet gemaaid, zodat het een open landschap blijft, en er dan veel leuke planten groeien en bloeien. Het is hier in de vroege zomer prachtig als het fluitenkruid, de orchideeën en de vele grassoorten bloeien. We gaan ze allemaal bekijken. De bloeiende grassen zijn kleurrijk.

Urbanus Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het beeldhouwwerk van St. Urbanus in de gelijknamige kerk van BovenkerkNatuurlijk letten we ook op de watervogels zoals de fuut en het waterhoen hoewel ze veel drukte niet prettig vinden. Als u hier loopt kunt u zich misschien voorstellen hoe vroeger Noord-Holland er uit gezien moet hebben. Laagland met veel veen en plassen. Een extra versiering is de neo-gotische Sint Urbanuskerk (1875) van de Nederlandse architect Pierre Cuypers.

Verzamelen op zondag 10 juni 2007 14 uur bij de St. Urbanuskerk in Bovenkerk aan de Noorddammerlaan.

Website: IVN-Amstelveen


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.