Bijgewerkt: 22 september 2023

Natuurgebied Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
15-12-2008

Scheidend president-directeur Gerlach Cerfontaine van Schiphol Group heeft vandaag, op 15 december 2008  het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Natuurgebied Schiphol. Schipholmedewerkers Erik Derogée en Ton Mens geven hierin een beeld van de rijke verscheidenheid aan flora en fauna op Schiphol en daarmee aan een voor velen onbekende kant van de luchthaven.

"Schiphol is natuurlijk geen ongerept stukje wildernis in de gemeente Haarlemmermeer," aldus de makers. "Wel zijn er grote delen van de luchthaven met weinig menselijke activiteit, terwijl vliegtuigen en voertuigen er over vastgestelde routes gaan. Het is dus op grote delen van het terrein relatief rustig. Dit betekent dat er voor veel dieren een ideale leefomgeving is. Door het ontbreken van agrarische activiteiten is er ook ruimte voor planten en kruiden om te groeien en bloeien."

Natuurgebied  Amstelveen
(Schiphol Group - 2008)

De cover van het boek 'Natuurgebied Schiphol'


Erik Derogée en Ton Mens zijn als respectievelijk Airside Operations Manager, verantwoordelijk voor de operationele gang van zaken aan airside van de luchthaven, en Manager Bird Control, hoofd Vogelwacht van Schiphol, vaak te vinden in het landingsterrein. Daar is het idee ontstaan om een naslagwerk te maken over de rijke flora en fauna op Schiphol.

Hun zoektocht naar de diverse soorten flora en fauna heeft opgeleverd dat er ongeveer 225 soorten planten, 70 verschillende soorten vogels en 10 zoogdieren op Schiphol voorkomen. Verder vele soorten vlinders, insecten, mossen en bomen.

In Natuurgebied Schiphol zijn alle planten en kruiden beschreven die op natuurlijke manier op de luchthaven terecht zijn gekomen en dus niet zijn aangeplant. Alle foto's in het rijk geïllustreerde boek zijn, zonder uitzondering, gefotografeerd op Schiphol, hoewel het niet is gelukt om in de periode dat het boek is gemaakt, alle planten en dieren die op Schiphol voorkomen, vast te leggen op de gevoelige plaat. Ze zijn wel allemaal beschreven.

 Natuurgebied Schiphol laat de luchthaven daarmee van een hele andere en voor velen waarschijnlijk onverwachte kant zien; als een gebied dat zich qua verscheidenheid aan soorten bloemen, planten en dieren kan meten met menig ander natuurgebied.

 Natuurgebied Schiphol is niet het eerste boek van Erik Derogée over Schiphol. In 2006 publiceerde hij, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Schiphol, Non-Stop Schiphol over de belangrijkste operationele processen op de luchthaven, en in 2007 Airlines at Schiphol over alle luchtvaartmaatschappijen die in 2006 gebruik hebben gemaakt van Schiphol.

Natuurgebied Schiphol is verkrijgbaar in de boekhandel. Het 112 pagina's tellende boek, met meer dan 300 foto's, kost EUR 21,95.

Het boek is ook te bestellen via de website van uitgeverij Contrail Publishers, www.contrailpublishers.com

Het ISBN nummer is 978-90-78567-03-05.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.