Bijgewerkt: 22 mei 2022

Nationale kunstweek 2007

Nieuws -> Cultuur

Bron: SBK Amstelveen
26-10-2007

Kunst in de keuken tijdens de Dag van de Kunstuitleen

Op zaterdag 3 november 2007 vindt op 64 locaties de achttiende Dag van de Kunstuitleen plaats. Kunstuitleencentra in heel Nederland organiseren dan activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de veelzijdige mogelijkheden van de kunstuitleen. Het thema voor de Dag van de Kunstuitleen is ‘Kunst in de Keuken’. Aansluitend op dit thema is, speciaal voor deze dag, een speciale editie ontwikkeld van de French Carafe.

Kunstuitleen logo Amstelveen
(Artstart - 2007)

Het logo van De dag van de kunstuitleen 2007


Kunstuitleen Amstelveen

In de periode van 3 t/m 10 november 2007 vindt u in de kunstuitleen een keur aan artikelen die het leven in de keuken een extra dimensie geven. Schalen, schaaltjes, borden, tafelkleden, glas, keramiek. Wij richten een tafel in met de keramische voorwerpen van Margit Seland en u hoeft zich alleen maar te laten inspireren.

Seland heeft in Noorwegen een opleiding textiele werkvormen afgerond en studeerde daarna aan de Rietveld Academie, afdeling keramiek. Als vrije vormgever beweegt zij zich in het grensgebied van autonoom en toegepaste kunst.

Aan de wand treft u foto’s van Erik Klein Wolterink (1965). Klein Wolterink brengt onze leefomgeving in kaart met de meest alledaagse ruimte: de keuken. De keuken als weerspiegeling van onszelf. Wat schuil gaat achter de façade van keukendesign zijn de stillevens van het alledaagse leven. In de kunstuitleen ziet u o.a. zijn foto “mijn achterbuurkeuken” in een schaal van 1 op 1 (232 x 400cm!!!) Met deze foto’s studeerde Klein Wolterink dit jaar af aan de Academie Kunstzinnige Vormgeving/St. Joost te ’s Hertogenbosch.

Zaterdag 3 november, dichters in de kunstuitleen

Hans Wap (dichter en beeldend kunstenaar) en Tsead Bruinja (op zijn Nederlands Tjeerd Bruinja) lezen gedichten voor, die soms maar meestal niet te maken hebben met Kunst in de Keuken.

Hans Wap “ze zeggen dat lopen de voeten slijt” werd in 1943 in Rotterdam geboren en volgde de opleiding Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Tsead Bruinja “om de man yn ‘e rôlstoel hinne (om de man in de rolstoel heen)” kwam op 17 juli 1974 in het Friese gehucht Rinsumageest ter wereld. Hij studeerde Engels en Fries aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Kom zaterdag 3 november om 15.00 uur naar de kunstuitleen om onder het genot van een hapje en een drankje te komen genieten van de zeer originele gedichten van deze twee bijzondere dichters.

________________________________________

Zaterdag 10 november, veiling in de kunstuitleen

Op veler verzoek organiseert de kunstuitleen weer een veiling. Veilingmeester Jan de Bruin, directeur van Kunstcentrum Zaanstad veilt 40 tot 50 werken. De te veilen collectie bestaat uit originele werken, grafische werken, foto’s, beelden, keramiek, glas en sieraden. De veiling begint om 15.30 uur en u bent vanaf een uur voor de veiling welkom om de collectie te komen bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. De veilingsprijzen worden met 10,-- verhoogd en de opbrengst gaat naar War Child.

________________________________________

Aanbiedingen:

Tijdens de kunstweek ontvangt elke bezoeker een attentie en eigenlijk zijn dat er twee: een origineel vormgegeven eierdopje van keramiek gesierd met een decoratie van Jacques Tange, kunstenaar van het jaar 2005 en een bijpassend lepeltje ook van keramiek met een afbeelding van Jeroen Hermkens, Kunstenaar van het jaar 2006 (op=op). Maakt u iemand lid of wordt u lid van de kunstuitleen tijdens de kunstweek dan krijgt u bovendien de French Carafe van Stijn Roodnat van het ontwerpersduo Kaptein Roodnat.  De French Carafe is winnaar van de Design Plus prijs en voor de Dag van de kunstuitleen verzorgt Stijn Roodnat een exclusieve serie (op=op).

Koopt u tijdens de Kunstweek een kunstwerk dan ontvangt u een set van 4 servetten, elk gesierd met een bijzondere decoratie van Jeroen Hermkens. De servetten, gemaakt van hoogwaardig linnen, komen in een ėėnmalige gelimiteerde oplage en zijn voorzien van de handtekening van de kunstenaar (op=op).

Het Kunstweek boek: Het omvangrijke en fraai uitgevoerde Kunstweek Boek 2007/2008 telt 160 pagina’s en bevat meer dan 200 afbeeldingen van kunstwerken van voornamelijk Nederlandse kunstenaars. Het boek kost € 29,90, maar is tijdens de Kunstweek bij de kunstuitleen te koop voor € 24,90.

Kunst-kookboek Artacucina is een kookboek met 160 pagina’s vol kunstwerken en bijzondere recepten.  Een feest voor mensen die van mooie en lekkere dingen houden. Zowel kunst als koken komt aan bod!  Het boek kost € 15,--.

Kunstwerk van de maand november

Dana Andreev, Promise, brons, 10x10x16, € 798,-

Aanbiedingsprijs: 598,--. uniek exemplaar!!

N i e u w i n d e c o l l e c t i e

De collectie is uitgebreid met nieuwe werk van:

Vincent van Ojen:        houtdrukken

Martijn Verkade:         sieraden (vitrine)

Jael Haller:       sieraden (vitrine)

Karin Borgman:           linoleum snede’s

Kunst in de vitrines

Margit Seland:  keramiek

Website: SBK AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.