Bijgewerkt: 27 september 2022

Nationale Klimaatweken 2020 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-10-2020

Amstelveen doet mee aan de Nationale Klimaatweken. De gemeente start zelfs al twee dagen eerder met de compostdag op zaterdag 10 oktober 2020. Vanaf dan volgen er vier weken vol duurzame activiteiten. Dit jaar dus geen grote bijeenkomst zoals de Dag van de Duurzaamheid, maar rekening houdend met Covid-19, een divers programma voor inwoners en bedrijven.

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: 'We zien dat duurzaamheid leeft in Amstelveen. Inwoners en bedrijven vragen om informatie over hoe zij kunnen verduurzamen en willen daarmee aan de slag. Daarom organiseren we diverse duurzame acties voor beide doelgroepen. Er is bijvoorbeeld behoefte aan collectieve inkoopacties, zoals zonnepanelen. Vorig jaar zijn er daardoor bij 400 huishoudens zonnepanelen geïnstalleerd en wordt er 669.000 kilo CO₂ extra per jaar bespaard. Voor bedrijven met een dak groter dan 1.000 m² is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een gratis dakscan. Zo’n scan geeft inzicht in het aantal te realiseren panelen en het bijbehorende verdienmodel. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar er is veel meer.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid


Nationale Klimaatweken Amstelveen (10 oktober tot en met 6 november 2020). Compostdag – 10 oktober. Op zaterdag 10 oktober kunnen inwoners maximaal vier gratis zakken compost ophalen bij de gemeentewerf, Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer). De poort gaat om 8.30 uur open. Omdat dit de start is van de Nationale Klimaatweken krijgen inwoners naast gratis compost een zaadmatje aangeboden. Dit zaadmatje dient ter vervanging van een tegel in de tuin, zodat regenwater makkelijk de grond in kan. Er ligt een zaadmatje klaar voor de eerste 400 bezoekers. Voor beide geldt op=op.

Tegelservice Westwijk – aanmelden 21 tot 28 oktober

Tijdens de Nationale Klimaatweken krijgt Westwijk, bij wijze van proef, de mogelijkheid om gratis de tegels uit de tuin op te laten halen door de gemeente. Voorafgaande aan deze actie ontvangen de betreffende inwoners op 21 oktober een flyer met alle informatie over de actie. Geïnteresseerde inwoners kunnen zich vervolgens tot 28 oktober 2020 aanmelden voor de Tegelservice, die op 2 november plaatsvindt. De tegels worden op een klimaat neutrale wijze afgevoerd en verwerkt. De inwoners krijgen in ruil voor de tegels een attentie voor in de tuin. Na deze proef is het de bedoeling dit aan heel Amstelveen aan te bieden.

Startbijeenkomst SDG Action Scan – 20 oktober. Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Ondernemersvereniging Amstelveen en gemeente Amstelveen nodigen het Amstelveense Midden- en Kleinbedrijf (MKB) uit om een Sustainable Development Goals (SDG = Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling) Action Scan uit te laten voeren. Zij krijgen advies op maat over hoe zij de bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Bedrijven die interesse hebben in de scan kunnen zich aanmelden via ondernemersloket@amstelveen.nl voor de startbijeenkomst op dinsdag 20 oktober.

Zonnepanelenactie voor Amstelveen Noord – aanmelden mogelijk tot 14 december. De gemeente Amstelveen organiseert samen met het Regionaal Energieloket een collectieve inkoopactie zonnepanelen voor huiseigenaren in Amstelveen Noord. Het Regionaal Energieloket heeft op verzoek van de gemeente een ervaren installateur gekozen. De zonnepanelenactie start in Amstelveen Noord. Begin 2021 volgt Amstelveen Zuid.

Collectieve isolatie actie – vanaf 27 oktober. Voor Amstelveen Noord valt op 27 oktober de brief op de mat en er wordt op 5 november een informatieavond georganiseerd. Voor Amstelveen Zuid volgt deze actie in januari 2021. Vrijblijvend inschrijven bij het Regionaal Energieloket kan nu al. Speciaal om energiebesparende stappen van inwoners te stimuleren biedt de gemeente een gratis energieadvies. Interessant voor inwoners die hun huis willen verduurzamen of het nieuw aangeschafte huis willen renoveren. Er zijn nog 50 gratis adviezen beschikbaar.

Subsidie voor energiebesparing. Sinds begin dit jaar zijn verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen. De subsidies zijn gericht op huiseigenaren, huurders, kleine particuliere verhuurders en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Om inwoners te helpen om energie te besparen geeft de gemeente cadeaubonnen ter waarde van € 44 weg. Inwoners kunnen de cadeaubon gebruiken via de website Regionaal Energieloket. Er kunnen artikelen worden besteld, die het huis direct energiezuiniger én comfortabeler maken, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledverlichting.

Gratis hulp bij plan zonnepanelen op grote daken in Amstelveen. Ondernemers en eigenaren van een dak groter dan 1000 m² kunnen gebruikmaken van gratis en onafhankelijke hulp bij het zetten van de eerste stappen naar de realisatie van een zonnestroominstallatie op het dak. In samenwerking met adviesbureau Over Morgen wordt een dakscan aangeboden die inzicht geeft in het aantal te realiseren panelen en het bijbehorende verdienmodel.

Werving van energiecoaches. Gemeente Amstelveen start gedurende de Nationale Klimaatweken met de werving van 5-10 energiecoaches. Na de werving van deze vrijwilligers zal het Regionaal Energieloket een training verzorgen. De training is zowel geschikt voor coaches die zich willen richten op particuliere woningeigenaren als op coaches die zich willen richten op huurders. De energiecoaches kunnen gebruikmaken van diverse ondersteunende materialen zoals E-books over diverse maatregelen, die de coaches bij inwoners kunnen achterlaten, en een huisscan. Bij de training en de werkzaamheden van de coaches wordt rekening gehouden met Covid-19. Het volledige programma, de voorwaarden en alle informatie staat op www.amstelveen.nl/duurzaamheid/publicatie/duurzame-subsidies-en-actiesAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.