Bijgewerkt: 26 mei 2024

NASA lanceerde de Artemis I missie

Nieuws -> Technologie

Bron: NASA
17-11-2022

NASA deed zijn derde poging om de Space Launch System (SLS) raket te lanceren tijdens de Artemis I missie, een testvlucht zonder bemanning van SLS en het Orion ruimtevaartuig rond de Maan. De lancering was op woensdag 16 november 2022 om 1:04 AM EST (6:04 UTC) vanaf LC-39B, Kennedy Space Center, Florida.Artemis is de eerste stap in het volgende tijdperk van menselijke verkenning. Samen met commerciële en internationale partners zal NASA een duurzame aanwezigheid op de maan vestigen ter voorbereiding van missies naar Mars. De National Aeronautics and Space Administration (NASA) is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse federale regering dat verantwoordelijk is voor het civiele ruimtevaartprogramma, luchtvaartonderzoek en ruimteonderzoek.

Rechtstreeks van Amerika's ruimteprogramma naar YouTube, kijk hier naar NASA TV live streaming om het laatste nieuws van onze verkenning van het heelal te krijgen en te leren hoe we onze thuisplaneet ontdekken. NASA TV zendt 24 uur per dag op zijn verschillende kanalen een verscheidenheid aan regelmatig geplande, vooraf opgenomen educatieve en public relations-programma's uit. Het netwerk biedt ook een scala aan live-programma's, zoals verslagen van missies, evenementen (ruimtewandelingen, media-interviews, educatieve uitzendingen), persconferenties en raketlanceringen.

In de Verenigde Staten zijn de publieke en mediakanalen van NASA Television MPEG-2 digitale C-band signalen die met QPSK/DVB-S modulatie op satelliet AMC-3, transponder 15C, op 87 graden westerlengte worden uitgezonden. De downlink frequentie is 4000 MHz, horizontale polarisatie, met een datasnelheid van 38,86 Mhz, symbol rate van 28,1115 Ms/s, en ¾ FEC. Een Digital Video Broadcast (DVB) compliant Integrated Receiver Decoder (IRD) is nodig voor ontvangst.In de oude Griekse mythologie en religie is Artemis (/ˈɑːrtɪmɪs/; Grieks: Ἄρτεμις) de godin van de jacht, de wildernis, wilde dieren, de natuur, de vegetatie, de bevalling, de zorg voor kinderen en de kuisheid. Ze werd sterk geïdentificeerd met Selene, de Maan, en Hecate, een andere Maangodin, en werd dus beschouwd als een van de meest prominente maangodheden in de mythologie, naast de voornoemde twee. Ze zwierf vaak door de bossen van Griekenland, bijgestaan door haar grote gevolg, meestal bestaande uit nimfen, enkele stervelingen en jagers. De godin Diana is haar Romeinse equivalent.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Romeinse marmeren buste van Artemis van de Griekse beeldhouwer Kephisodotos uit de 4de eeuw voor Christus (Musei Capitolini) in Rome

In de Griekse traditie is Artemis de dochter van de hemelgod en godenkoning Zeus en Leto, en de tweelingzus van Apollo. In de meeste verslagen is de tweeling het resultaat van een buitenechtelijke relatie. Hiervoor verbood Zeus' vrouw Hera Leto ergens op het land te bevallen. Alleen het eiland Delos bood Leto onderdak, zodat zij haar kinderen kon baren. Gewoonlijk wordt Artemis als eerste tweeling geboren, die dan Leto bijstaat bij de geboorte van het tweede kind, Apollo. Net als haar broer was zij een kourotrofe (kinderverzorgende) godheid, dat wil zeggen de beschermster en beschermster van jonge kinderen, vooral jonge meisjes, en vrouwen, en men geloofde dat zij ziekten over vrouwen en kinderen kon brengen en hen ervan kon verlossen. Artemis werd samen met Eileithyia en Hera vereerd als een van de belangrijkste godinnen van de bevalling en verloskunde. Evenals Athena en Hestia verkoos Artemis een maagdelijke godin te blijven en was gezworen nooit te trouwen, en was dus een van de drie Griekse maagdelijke godinnen, over wie de godin van de liefde en de lust, Aphrodite, geen enkele macht had.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.