Bijgewerkt: 21 juli 2024

Musipedia is online

Nieuws -> Internet

Bron: Musipedia / Amstelveenweb
27-10-2009

De Open Muziek Encyclopedia de 'Musipedia' is nu online. Geïnspireerd door, maar niet verbonden met Wikipedia, het is een doorzoekbaar, bewerkbare, en uitbreidbaar verzameling van liedjes, melodieën en muzikale thema’s op het Internet.

Elk item kan bewerkt worden door iedereen. Een item kan ook bladmuziek bevatten, of een MIDI-bestand, tekstuele informatie over het werk en van de componist, maar ook de Parsons code, een ruwe beschrijving van de melodische contour.

De Parsons code, officieel genaamd de 'Parsons code voor Melodieuze Contours', is een eenvoudige muzieknotatie, die wordt gebruikt om een muziekstuk te identificeren door middel van een melodische beweging. Denys Parsons ontwikkelde dit systeem voor  zijn boek, 'The Directory of Tunes and Musical Themes' in 1975. Om op deze manier een melodie te presenteren maakt het systeem veel eenvoudiger, om muziek te indexeren, of zoeken naar bepaalde stukken.

Musipedia gebruikt de 'Melodyhound' melodie zoekmachine. U kunt hier alles vinden en de melodie te identificeren, zelfs als de melodie is alles wat u weet. U kunt op een piano spelen, of op een keyboard, fluit, gewoon tik het ritme op de toetsenbord van de computer of gebruik de Parsons code om naar muziek te zoeken.

Noten Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het resultaat is verbluffend! Ik werd ontdekt door Musipedia, als componist!!


Ik heb de piano uitgeprobeerd en gewoon willekeurige toetsen met de muis aangeslagen:


- f1-187 g1-1745 b1-320 c2-1328 d2-392 e2-1047 f2-409 g2 en dan op het search knopje geklikt en bliksemsnel kreeg ik het volgende resultaat:

Bach, Johann Sebastian: Well-tempered Clavier Bk II: prel No. 23 BWV892. Hm…dit heb ik dus niet verwacht. Website: MusipediaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.