Bijgewerkt: 14 juli 2024

Museabezoek 2006 gestabiliseerd

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
19-01-2007

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

De bezoekersaantallen van de twee belangrijkste Amstelveen se musea zijn vorig jaar stabiel gebleven. In tegenstelling tot landelijke collega-musea profiteerden beide niet van het Rembrandtjaar, dat elders leidde tot recordaantallen. Het Cobra Museum in het Stadshart, dat al jaren tegen de 60.000 bezoekers per jaar trekt, mocht in 2006 zo'n 58.000 belangstellenden verwelkomen.

Museum Jan van der Togt in het Oude Dorp stabiliseerde rond de 27.000. Lieke Fijen van het Cobra Museum: „2006 was voor ons een regulier jaar zonder grote publiekstrekkers. Het meeste bezoek werd gegenereerd met exposities van Armando en Picasso. Verder heeft Janet Cardiff met haar geluidssculptuur heel veel leuke reacties losgemaakt."

Niko Bos van het Museum Van der Togt: „De bezoekersaantallen tussen 2005 en vorig jaar verschillen weinig. Uitzondering vormt het derde kwartaal van 2006, toen aanzienlijk meer belangstellenden het museum bezochten, bijvoorbeeld tijdens de expositie van Van Tetterode glas en de jonge glaskunstenaars 'Nieuwe Garde & Jonge Gasten'."

Glaskunst  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Glaskunst in het Museum van der Togt


„Het eerste kwartaal van 2005 én van vorig jaar hadden we de meeste bezoekers in Museum Van der Togt, bijna 7.500," aldus Niko Bos van het museum. „Beide jaren waren er tijdens de eerste kwartalen glastentoonstellingen in het museum. In 2005 een expositie van Bernard Heesen en in 2006 Cees Dam & Siem van der Marel en Bořek Šípek."

„De bezoekersaantallen russen 2005 en 2006 verschillen weinig, 26.102 tegen 27.215. Uitzondering vormt het derde kwartaal van vorig jaar, toen de bezoekersaantallen aanzienlijk hoger lagen, 3.771 tegen 5.939." „Tijdens dit kwartaal waren er in 2005 tentoonstellingen van Bob Verstraete, Kees de Waal, Arkadi Natanov en Robert Combas. Een jaar later hadden we tijdens dit kwartaal tentoonstellingen van Hans Keuls, Van Tetterode glas, Nieuwe Garde & Jonge Gasten (jonge glaskunstenaars), Regula Syz en Norman Roemer."

„Opvallend is dat in het derde kwartaal van 2005 geen glastentoonstellingen zaten, terwijl er in het derde kwartaal van 2006 twee glastentoonstellingen te zien waren. Kennelijk trekt Museum Jan van der Togt ieder jaar een vaste schare trouwe bezoekers die voornamelijk voor glaskunst komen.

" Bos vult aan dat het „aantallen van geregistreerde bezoekers en het geschatte aantal bezoekers per opening (gemiddeld zo'n driehonderd) zijn. Wanneer je het aantal bezoekers meerekent dat ook aanwezig is op borrels, voorbezichtigingen, recepties en dergelijke en van derden in het museum dan kom je hoogstwaarschijnlijk uit op rond de 30.000 bezoekers per jaar."


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.