Bijgewerkt: 25 juni 2024

Mozaïekbeeld van Willem-Alexander op Stadsplein Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: BFBN / Amstelveenweb
23-04-2013

Betonfabrikanten geven Amstelveen en Graft-De Rijp betonstenen beeltenis van Willem-Alexander

Vanwege de troonwisseling ging het bezoek van de Koninklijke familie aan de gemeenten Amstelveen en Graft-De Rijp dit jaar niet door. Als troostprijs boden Nederlandse betonfabrikanten de beide gemeenten op dinsdag 23 april 2013 een beeltenis van de aanstaande koning Willem Alexander, gemaakt met betonstraatstenen.

Met behulp van betonnen straatstenen in vijf verschillende grijstinten is een portret van 7 bij 5 meter van Willem-Alexander gevormd. In Amstelveen kwam het kunstwerk midden in het centrum, op het Stadsplein. Bezoekers en bewoners die uitkijken op het plein hebben straks een prachtig zicht op het portret van Willem-Alexander. In Graft-De Rijp is de beeltenis van de koning voortaan te zien aan de Driemaster-Julianalaan.

mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op de 3de etage van de Volksuniversiteit informeert de heer ir. Ton Pielkenrood, directeur van Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland, de aanwezigen over de samenstelling van de betonblokken, die eigenlijk het mozaïek beeld vormen


'Omdat het koninklijk bezoek op Koninginnedag niet doorgaat vanwege de troonwisseling, was er in beide gemeenten teleurstelling, want zij waren tenslotte al een jaar bezig met alle voorbereidingen. De twee gemeenten reageerden meteen enthousiast op het idee. De beeltenis in de vorm van Willem-Alexander is ontworpen door oud-stratenmaker Jan de Jong, die gespecialiseerd is in figuraties in bestratingen. Het 'koningsplein' werd gerealiseerd door bouwbedrijf Dura Vermeer en betonfabrikant Struyk Verwo. In Amstelveen is de locatie van het beeld op het plein voorlopig tijdelijk, in verband met de toekomstige herstructurering van het plein.

mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Enkele bewoners aan het Stadsplein waren ook uitgenodigd


Op dinsdagochtend 23 april 2013 was er een kleine samenkomst in de Volksuniversiteit aan het Stadsplein van journalisten en een enkele omwonende. Hier gaf de heer ir. Ton Pielkenrood, directeur van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), de brancheorganisatie van betonfabrikanten een korte uitleg over de steensoort, het idee en het ontwerp. 'We dachten tesamen, hoe kunnen we beide gemeenten geen troostprijs geven?  Tegelijkertijd kunnen we tonen hoe mooi betonstraatstenen zijn en wat er allemaal mee mogelijk is,' verklaarde dhr Pielkenrood.

mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De heer Pielkenrood brengt een steen naar burgemeester Van Zanen en wethouder Levie


Na het eten van een gebakje, fraai versierd met de 'betonafbeelding' van Prins Willem-Alexander legden om 11.30 uur burgemeester Jan van Zanen en wethouder John Levie van Amstelveen de laatste stenen in van de beeltenis. Om 14.30 uur voltooiden burgemeester Ria Oosterop en wethouder Lino Zwitselaar het pleintje in hun gemeente Graft-De Rijp. Voor beide gemeenten markeert de aanleg, de start van de activiteiten op weg naar Koningsdag in 2014.

mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen,burgemeester van Amstelveen en John Levie, wethouder Infra nemen de stenen in ontvangst


mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het moment suprême: Jan van Zanen,burgemeester van Amstelveen en wethouder John Levie, plaatsen samen de twee laatste stenen in het beeld


Met de originele actie wil de BFBN-Bestratingsproducten de betonnen straatsteen promoten. Die heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door de toplaag van 100 procent natuursteen behoudt het product alle voordelen van betonsteen, zoals duurzaamheid en maatvastheid, maar kan er daarnaast gespeeld worden met kleur en vorm. Pielkenrood: 'Als de Koninklijke familie volgend jaar naar beide gemeenten afreist voor Koningsdag en als de beeltenissen daar dan nog steeds liggen, dan kan het paar zelf zien hoe mooi de pleinen zijn. Dan is de troostprijs toch een hoofdprijs geworden.'

mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het mozaïek beeld van Willem-Alexander is alleen van een bepaalde hoogte goed te herkennen, maar van de eerste etage van de bibliotheek is het heel goed te zien
Bij de aanleg werd ook een leerling-stratenmaker van leerbedrijf SPG Noord-Holland betrokken. Daarmee wil de BFBN het vak van stratenmaker promoten. 'Van zo’n project steken ze heel veel op en ze hebben iets om trots op te zijn. In de trant van: ‘Kijk eens, dat heb ik gemaakt. Ook willen we de schijnwerpers richten op de opleidingen. Momenteel is er een behoorlijke uitstroom van personeel uit de bouw. Straks trekt de markt aan en dan hebben we jonge mensen nodig,'- aldus de heer ir. Ton Pielkenrood.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.