Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Moving Buildings 2009 is geopend

Nieuws -> P60

Bron: Amstelveenweb / P60 / Frans Hellendall
04-12-2009

P60 presenteert van 3 t/m 17 december 2009 de 3de editie van Moving Buildings, het meest prestigieuze multimedia project van Amstelveen.

Op de glazen buitenwand van het gebouw van het poppodium vertonen jonge artiesten hun beelden. Door het gebruik van geprojecteerde videokunst en innovatief design ontstaat een interactieve band met het publiek.

Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Gerard Lohuis, directeur van P60 verwelkomt de aanwezigen tijdens de openingsceremonie


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Frans Hellendall, wethouder cultuur tijdens zijn toespraak


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Het internationale gezelschap van jonge kunstenaars, luistert naar de toespraken


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Hetty Tjalkens directeur van de Kunstuitleen Amstelveen kijkt naar de opgevoerde show


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Met een druk op de knop van de afstandbediening, beginnen de beamers de videofilms projecteren: Moving Buildings 2009 is in werking gesteld!


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Iedereen loopt naar buiten, om de video's te bekijken. In elke raam draait een andere verhaal


Moving Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Moving Buildings 2009 Amstelveen


Het zal de bewoners en bezoekers van Stadshart Amstelveen een nieuwe manier bieden het Stadsplein te beleven. Moving Buildings werd officieel geopend op donderdagavond 3 december 2009 om 17.30 uur door Frans Hellendall wethouder cultuur.

Hierbij zijn toespraak:

“Amstelveen wil op cultureel gebied vernieuwend zijn, eigenzinnig, met unieke projecten, die tot de verbeelding spreken maar ook aanspreken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Maar ik ben tevreden, dat het op een aantal gebieden bijzonder goed lukt.

De Keizer Karel galerie bijvoorbeeld, een buitengalerie met om de paar maanden wisselende affichekunst. Een uniek concept, dat daarom al landelijk en zelfs internationale aandacht heeft gekregen. Sommige exposities in het Cobra Museum horen er zeker bij, denkt u bijvoorbeeld aan de expositie ‘Gewoon anders’, over seksualiteit inclusief homoseksualiteit. En enkele weken geleden Arttent, hier op het Stadsplein, zestig kunstenaars die hun werk exposeren in een tent, centraal in de stad.

En natuurlijk hoort het project waar wij nu voor bij elkaar zijn, Moving Buildings, daarbij genoemd te worden. Via lichtbeelden twee weken lang interactieve, bewegende kunst in de buitenruimte. Videokunst uit het nachtleven naar de openbare ruimte.

Vandaag start al weer de derde editie. Uiteraard wel met weer nieuwe aspecten. Er wordt nu een veelheid van technieken gecombineerd zoals graphics, animaties, synchronisatie, cameraregistratie en montage technieken.

Dit jaar is P60 ook niet meer slechts gedeeltelijk maar volledig ingepakt. Het moet de indruk geven dat er een nieuw gebouw met appartementen voor P60 is geplaatst. Er hangen geen gordijnen voor die appartementen, zodat wij naar binnen kunnen kijken.

Wij zien de leefwereld van bewoners, soms bewerkt tot een virtuele wereld. De vraag is wat gebeurt er achter deze ramen en wat is onze rol als kijker in dit verhaal? Zo ontstaat een dialoog tussen de werkelijke en de ontworpen wereld.

P60 dit jaar helemaal verpakt, het moet de springplank zijn naar nog verdere uitbreiding. Zo zouden uiteindelijk alle gevels van dit gebouwencomplex, de cultuurstrip, onderdeel moeten worden van Moving Buildings. Dat is een droom die ik graag uit wil laten komen, dat het hele Stadsplein zal oplichten in de decembermaand.
Er is door vele mensen hard aan gewerkt. P60 participeert in diverse Europese projecten. In dat kader werken drie jongeren uit andere landen van de Europese Unie een jaar in P60. Die jongeren, Linda uit Letland, Monica uit Italië en Miekel uit Portugal hebben dit project gecoördineerd. Zij hebben samengewerkt met de studenten Rik, Mick, Sander, Bao, Michelle, Bram, Boudewijn, Kris en hun docent Mees van de Media Academie in Amsterdam. En op de stellingen hebben de P60 stagiaires Jeroen en Sander acrobatische toeren uitgehaald om de ramen af te dekken zodat ze als projectieschermen kunnen dienen.

Namens de gemeente wil ik hen, P60 en andere medewerkers bedanken voor hun enthousiaste inzet. On behalf of the city of Amstelveen I want to thank the members of the European exchange program for their efforts in the realisation of Moving Buildings 2009.

Ik nodig u uit om mee naar buiten te gaan nadat ik met deze afstandsbediening NU Moving Buildings 2009 heb geopend.” Adres: P60Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.