Bijgewerkt: 2 december 2022

Monumentale status St. Annakerk in Amstelveen niet langer betwist

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-02-2013

Op woensdag 30 januari 2013 sprak het college van B en W van Amstelveen met het parochiebestuur over het verwijderen van de kerkklokken uit de Heilige Annakerk. Het parochiebestuur betreurde de gang van zaken en heeft hiervoor ook welgemeende excuses aangeboden. Het kerkbestuur heeft verder aangegeven de lopende rechtszaak, waarin de monumentale status wordt aangevochten, in te trekken.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op donderdagochtend 24 januari 2013 werden de kerkklokken uit de St. Annakerk getakeld


De St. Annakerk is sinds 2009 een gemeentelijk monument. Verwijderen en ontmantelen van zaken is onder de huidige status verboden. Gelet op het feit, dat de verwijderde klokken al zijn geschonken aan een Grieks-katholieke kerk in Roemenië, is besloten het parochiebestuur niet te gelasten de klokken weer terug te plaatsen. Er is afgesproken, dat de glas-in-lood-ramen in het gebouw aanwezig zullen blijven.

annakerk Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


Wethouder Herbert Raat (VVD): 'Het was een goed overleg, waarin alle partijen het cultuurhistorische belang van het kerkgebouw voor Amstelveen erkenden. Het parochiebestuur heeft toegezegd de nog lopende rechtszaak, waarin de monumentale status van het kerkgebouw wordt aangevochten, te zullen intrekken. Het gebouw blijft daarmee de monumentale status behouden'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.