Bijgewerkt: 14 juli 2024

Mobieltelefoon stoort bijen

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb.com
16-04-2007

Deskundigen hebben een mogelijke, medebepalende oorzaak” van de onverklaarde en drastische daling in bijenpopulaties geïdentificeerd (colony collapse disorder: CCD), namelijk mobiele telefoon straling. Bijenhouders hebben wereldwijd stijgende incidenten van "de instorting van de kolonies" gemeld. Dit fenomeen is normaal in de periode tussen een zomer en een vroege lente, aangezien de oudere bijen dan sterven.

Bijen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De bijen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging Amstelland hebben gelukkig geen last van de gsm-stralingIn de V.S. is deze gebeurtenis heel hard aangekomen. 24 staten meldden in het begin van 2006 zware verliezen in de bijenkorven, maar ook in Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Spanje en Engeland gebeurde dit. De deskundigen hebben gedacht aan schadelijke pesticiden, verhoogde zonnestraling, dalende koninginvruchtbaarheid en gebruik van onbevoegde bijenbehandelingen als mogelijke oorzaken van bijensterfte.

Imker Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De vereniging heeft een insectenplantentuin, waar de bijen op speciale soorten bloemen van de nectar kunnen smikkelenDesondanks hebben Duitse onderzoekers van de Koblenz-Landau Universiteit geconstateerd, dat de mobiele telefoonsignalen zich "kunnen mengen met de navigatiesystemen" van bijen.  Wetenschappers hebben mobiele telefoon eenheden geplaatst naast de bijenkorven, die elektromagnetische straling uitzonden. Zij vonden dat in sommige gevallen, 70 % van de bijen die aan straling werden blootgesteld, er niet in slaagden om hun weg naar de bijenkorf terug te vinden.

Wat is nectar?

Nectar is een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd. De nectar wordt uitgescheiden door honingklieren binnen en buiten bloemen en bevat glucose, fructose en sacharose.

Externe links: Bijenhouders,   NBV Amstelland  Elektromagnetische straling

Met dank aan Henk Kooij (secretaris NBVA)


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.