Bijgewerkt: 30 september 2023

Minister Schultz ondertekende wijzigingsovereenkomst Stroomlijnalternatief Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
11-03-2014

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft maandagmiddag 10 maart 2014 in Amstelveen in de St. Annakerk aan de Amsterdamseweg haar handtekening gezet onder de wijzigingsovereenkomst Stroomlijnalternatief Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere. De afspraak uit 2007, waarin was bepaald, dat Amstelveen 100 miljoen zou meebetalen aan een tunnel in de A9 is hiermee definitief van de baan.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, minister van Infrastructuur en Milieu wordt begeleid naar de kerk door Herbert Raat, wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen


Wethouder Herbert Raat (VVD): “Het is voor Amstelveen een opluchting, dat alle betrokken partijen hun handtekening hebben gezet onder de Wijzigingsovereenkomst. Het nieuwe contract, waarin gekozen is voor een overkapping bij het Oude Dorp en een verdiept tracé tussen het Oude Dorp en het Bovenlandpad aangevuld met geluidsschermen past veel beter in de huidige tijdgeest.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Stralende weer met stralende VVD-ers voor de St. Annakerk


Het oude plan met afspraken voor gebiedsontwikkeling is in de huidige woningen- en kantorenmarkt echt onhaalbaar. Natuurlijk blijft 38 miljoen euro voor Amstelveen veel geld, maar het is nu wel verantwoord. Ten opzichte van de huidige situatie gaan bijna alle bewoners erop vooruit als het gaat om geluidsoverlast en luchtkwaliteit”.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Na jaren onderhandelen kan Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu in de naam van de Staat der Nederlanden het document ondertekenen. Wethouder Herbert Raat volgt deze belangrijke gebeurtenis zeer dichtbij


De verbreding van de A9 maakt deel uit van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. In 2007 kwam Amstelveen met het ministerie overeen dat een verbreding gepaard zou gaan met ondertunneling. Amstelveen had het plan opgevat om vanuit gebiedsontwikkeling van de A9-zone 100 miljoen euro bij te dragen aan de tunnel. Vanaf 2010 heeft de gemeente aangegeven deze afspraak niet meer na te kunnen komen door de landelijke financiële crisis en het instorten van de woning- en kantorenmarkt.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De handtekening van minister Melanie Schultz van Haegen staat er op het document en dat betekent, dat de verbreding en verdieping van de rijksweg A9 ter hoogte van Amstelveen kan in 2024/2026 gerealiseerd worden


Minister Schultz: “Er moest een oplossing komen. Vasthouden aan een tunnel en aan een bijdrage van 100 miljoen euro van Amstelveen betekende een financieel risico, dat het ministerie niet wilde dragen. We hebben nu samen een goed en goedkoper alternatief uitgewerkt, waarmee we de files op de A9 oplossen én tegelijkertijd zorgen voor een verbetering van de leefomgeving.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maquette van de verdiepte A9


Rijkswaterstaat is gestart om samen met Amstelveen het nieuwe ontwerp verder uit te werken tot een nieuw Tracébesluit. De oplevering van de verbreding is voorzien in 2024/2026. Lees ook: Afscheid van het veel te dure tunnelplanAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.