Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Minderheid ambtenaren woont hier

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
22-12-2005

Een minderheid van de Amstelveense ambtenaren is woonachtig in de gemeente waarvoor zij werkzaam is.

Dit blijkt uit informatie die op verzoek van het Amstelveens Nieuwsblad door de lokale overheid is verstrekt. Momenteel woont 40,78 procent van de ambtenaren in Amstelveen. In absolute aantallen gaat het om 303 werknemers. Een klein zestig procent woont dus buiten de gemeente, zo'n 450 ambtenaren.

Uit de opgave valt niet op te maken hoe groot het percentage is dat verder weg woont dan zo'n vijftien kilometer van zijn werk. Ook is geen onderscheid gemaakt tussen de ambtenaren en topambtenaren. Bekend is dat van het driekoppige directieteam twee directeuren in Amstelveen wonen en één in Almere.

Gemeentesecretaris R. Schurink is desgevraagd niet verrast door het percentage. „Het is te verwachten in een randstedelijke omgeving. Mensen worden steeds mobieler en niemand zit meer voor de eeuwigheid bij één werkgever. Daarbij is het in Amstelveen best moeilijk binnen te komen. De selectie voor een huurwoning is streng en de prijzen voor koophuizen zijn hoog."

Landelijk beleid is in z'n algemeenheid gericht op het zo dicht mogelijk bij elkaar brengen van wonen en werken. In Amstelveen is de in- en uitstroom ongeveer gelijk: rond de 30.000 mensen gaan en komen naar het werk.

Ander punt van discussie is of het noodzakelijk is dat bepaalde beroepsgroepen, zoals een ambtelijk apparaat of redacties van lokale kranten, in of in de directe nabijheid van hun werkgebied moeten wonen.

door Henk Godthelp

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.