Bijgewerkt: 6 juni 2023

Minder overvallen in de regio Amsterdam-Amstelland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
26-05-2011

Wederom sterke daling overvallen, pakkans groot in Amsterdam-Amstelland

Het aantal overvallen in de regio Amsterdam-Amstelland is in de eerste vijf maanden van 2011 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er werden verhoudingsgewijs meer verdachten aangehouden.

Tot op heden daalde het aantal overvallen van 204 in 2010 naar 154 overvallen in 2011 over dezelfde periode. Dat is een daling van 24% bovenop de daling van 18% in geheel 2010. Dit jaar werden al 136 verdachten opgepakt. Vorig jaar was dat 145 in dezelfde periode. Relatief gezien is daarmee de pakkans van overvallers vergroot.

Met behulp van attente burgers, de ontwikkeling van de smartphone en sociale media wil de politie het aantal overvallen verder laten dalen en de pakkans vergroten. De politie roept op om bij verdachte situaties onmiddellijk 112 te bellen, een beschrijving te geven van de daders en direct foto’s of video’s te maken van de situatie.

Welten Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

drs. Bernard Welten, hoofdcommissaris van de Politie Amsterdam-Amstelland tijdens zijn bezoek in Amstelveen op 20 mei 2011


Aanhoudingen

Bij drie afzonderlijke overvallen in Amsterdam heeft de politie afgelopen week vier verdachten op heterdaad aangehouden. Daarbij speelden oplettende burgers een belangrijke rol. Dinsdagmorgen werd een winkel op de Haarlemmermeerstraat overvallen. Een getuige volgde de overvaller en attendeerde toegesnelde agenten op de man die daarna werd aangehouden. Diezelfde dag overvielen drie mannen rond het middaguur een juwelier in de Beethovenstraat.

Na een worsteling met de ondernemer sloegen de overvallers op de vlucht. Ooggetuigen leidden de agenten naar een tram waar twee verdachten werden aangehouden. YouTube Bij de overval op een juwelier op het Osdorpplein op woensdag 18 mei werd één van de overvallers overmeesterd door omstanders.

Een medeverdachte wist te ontkomen, maar is gefilmd met een mobiele telefoon van een ooggetuige. Daarbij is zijn gezicht zichtbaar. De beelden zijn nu op Internet te zien bij www.depolitiezoekt.nl  en www.youtube.com/politieaa . De politie vraagt mensen te bellen met 0900-8844 als ze de verdachte herkennen.

Hoofdcommissaris Welten: “De focus op overvallen blijft zijn vruchten afwerpen. Ik ben blij, dat van de aangehouden verdachten er nog drie vastzitten. Ik was vorige week verbaasd over de heenzending van een verdachte van een eerdere overval op een juwelier. Gelukkig is het Openbaar Ministerie voornemens in hoger beroep te gaan indien de rechtbank tot vrijspraak zou besluiten.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.