Bijgewerkt: 29 november 2023

Middel tegen chronische hepatitis C-infectie in het basispakket

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
31-03-2017

Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Epclusa (sofosbuvir en velpatasvir) wordt vanaf 1 april 2017 vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten, nadat ze met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Het middel kan worden ingezet bij alle patiënten met een chronische hepatitis C-infectie.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Edith Schippers (VVD) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden. Gezien het hoge kostenbeslag van de nieuwe hepatitis C-geneesmiddelen adviseerde het Zorginstituut Nederland aan minister Schippers om ook voor dit geneesmiddel te gaan onderhandelen met de fabrikant over de prijs. Het positieve onderhandelingsresultaat zorgt ervoor, dat de extra uitgaven aan dit geneesmiddel wederom lager uitvallen.

Het is de 21ste keer, dat de minister met succes onderhandeld heeft over de vergoeding van een geneesmiddel en de zesde keer voor een middel tegen hepatitis C; eerder werden al de middelen Sovaldi (sofosbuvir), Daklinza (daclatasvir), Viekirax (ombitasvir, paritaprevir, en ritonavir) / Exviera (dasabuvir), Harvoni (sofosbuvir en ledipasvir) en Zepatier (elbasvir en grazoprevir) vergoed na succesvolle onderhandelingen tussen de minister en de fabrikant.

Velpatasvir / sofosbuvir (handelsnaam Epclusa) twee-geneesmiddelcombinatie voor de behandeling van hepatitis C. Het wordt toegediend als een dagelijkse pil met het virale NS5A-remmer velpatasvir en sofosbuvir, een nucleotide (organische moleculen) remmer van het virale RNA polymerase. Het enkele tablet regime wordt gebruikt voor volwassenen met genotype 6/1 chronische hepatitis C virus (HCV).


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.