Bijgewerkt: 4 maart 2024

Metro Westwijk onzeker

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Weekblad
16-01-2008

,,De Noord-Zuidlijn wordt zeker doorgetrokken naar Amstelveen.” Dat zegt de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema in een toelichting op zijn aangepaste OV-visie tot 2020. Onduidelijk is nog of de lijn doorrijdt tot Westwijk of stopt in Amstelveen Centrum, vanwaar de reiziger dan verder moet per sneltram.

Amsterdam onderzoekt momenteel de haalbaarheid van de doortrekking tot Westwijk. Wanneer het qua aanlegkosten en exploitatie haalbaar is, dan wil Herrema daar wel aan meewerken.

Wat Amstelveen betreft is de zaak zonneklaar: er moet tot in Westwijk een volwaardige metrolijn komen. De gemeente heeft dat behalve aan Herrema ook laten weten aan de Stadsregio Amsterdam, die werkt aan een regionale OV-visie 2020-2030. Ook daarin is de doortrekking tot Westwijk nog geen uitgemaakte zaak.

Tramhalte westwijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het eindpunt van de sneltram 51 in Westwijk


De gemeente zegt ‘verbaasd’ en ‘teleurgesteld’ te zijn dat de opwaardering van de lijn tussen Amstelveen Centrum en Westwijk nog onderwerp van studie is, in plaats van gewoon is opgenomen in de plannen. Volgens Amstelveen is er voor een volwaardige metrolijn voldoende reizigersaanbod. Het gemeentebestuur wil ‘onder geen beding’ een overstap van metro op sneltram om Amstelveen-Zuid te bereiken.

Een volwaardige metro is nodig, volgens Amstelveen, want ‘de Amstelveenlijn is de ruggengraat van het OV-systeem in de zuidelijke lob (van de Amsterdamse agglomeratie), mede omdat deze niet is aangesloten op het landelijke spoornet.’

Amstelveen ziet nog een bedreiging en wel een eventuele aftakking van de Noord-Zuidlijn vanaf station Amsterdam Zuid langs de A10 en A4 naar Schiphol. Zo’n aftakking verdraagt zich niet met het streven iedere metrolijn zijn eigen spoor te geven en Amstelveen ziet niet graag de Noord-Zuidlijn afbuigen naar Schiphol in plaats van dat deze zuidwaarts rijdt.

Zolang de Noord-Zuidlijn nog niet komt, vinden er wat Herrema betreft geen grote veranderingen plaats in het openbaar vervoer tussen Amstelveen en Amsterdam. Wel wil Amsterdam het idee doorzetten de aanwezigheid van streekbussen in de stad te beperken. De bussen hoeven niet helemaal weg, maar er komen zogeheten buscorridors, waarbij streekbussen door een beperkt aantal straten gaan rijden. Daar komen overstappunten waar mensen snel kunnen overstappen op een stadsbus of tram die hen dan naar de plek van bestemming brengt. Door welke straten de bussen gaan rijden is nog niet bekend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.