Bijgewerkt: 5 december 2022

Metahaven kreeg de Cobra kunstprijs Amstelveen 2013

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
14-05-2013

Metahaven, het ontwerpcollectief, opgericht door Vinca Kruk (Leiden 1980) en Daniël van der Velden (Rotterdam 1971) heeft de 5de editie van de Cobra Kunstprijs gekregen. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen vraagt het Cobra Museum voor Moderne Kunst aandacht voor de waarden van de Cobra beweging in relatie tot de hedendaagse kunstpraktijk. Die waarden zijn experiment, engagement en interdiscipline.

Na Joost Conijn, Johannes Schwartz, Gijs Frieling en Nathaniel Mellors kiest de jury dit keer voor het eerst voor een ontwerpcollectief; Metahaven. Xander Karskens, voorzitter van de jury zegt daarover; 'Metahaven is bij uitstek een voorbeeld van ontwerppraktijk, waarin in de geest van CoBrA, de grenzen van disciplines worden geslecht, kruisbestuivingen worden nagestreefd en het kunstenaarschap vanuit utopische overwegingen kritisch wordt ingezet in de samenleving.

metahaven Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een prachtige ontwerp, een kerstcadeau het 'Wikileak doek' en de omslag van het boek 'Uncorporate Identity' van Metahaven


Metahaven kwam de laatste jaren in het nieuws door onder andere een samenwerking met WikiLeaks en Julian Assange. Metahaven is geïnteresseerd in de machtsstructuren die verborgen liggen achter de schijnbaar overzichtelijke vormgeving van onze digitale omgeving. Van der Velden en Kruk zijn daarin net zo goed onderzoeker en theoreticus als grafisch ontwerper. In hun projecten is er geen onderscheid meer te maken tussen deze verschillende bezigheden.

De toekenning van deze eerste prijs voor Metahaven komt op een bijzonder moment. Metahaven opent op 6 september 2013 de thematische tentoonstelling BlackTransparency bij Bureau Europa. Een show in MoMA PSI in New York ging hier in 2013 aan vooraf. Deze museale belangstelling voor het ontwerpcollectief is niet vreemd, aangezien Metahaven zich doelbewust engageert met beeldende kunst om haar onderzoeksfunctie in ontwerpen met meer vrijheid te kunnen uitvoeren.

Metahaven zelf zegt hierover "Het is een grote eer om een prijs te ontvangen die de geest van kunstenaars-architecten-ontwerpers als Constant Nieuwenhuys wil voortzetten. Deze toekenning zien wij dan ook als een expliciete aanmoediging voor onderzoek en politiek engagement in ontwerpen."

In het najaar zal Metahaven in samenwerking met het Cobra Museum voor Moderne Kunst een presentatie inrichten. De jury van de Cobra Kunstprijs 2013 bestaat uit: Xander Karskens (conservator De Hallen, Haarlem, voorzitter), Saskia van Kampen (conservator Museum BoijmansVan Beuningen) Domeniek Ruyters (hoofdredacteur MetropolisM) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.