Bijgewerkt: 28 mei 2023

Meisje afgeperst met webcamfoto's

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
24-11-2011

Dinsdag 22 november 2011 hield de politie een jongen van 15 jaar aan in Amsterdam. Hij maakte foto's met een webcam van het ontblote bovenlichaam van een meisje, en dreigde de foto's te publiceren op internet.

webcam  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een webcam is een kleine videocamera die zijn beelden direct opneemt en doorstuurt naar een computer, of een computer netwerk


Kortgeleden leerde een meisje van 19 jaar een jongen van 15 jaar kennen via een internetsite. Ze wisselden telefoonnummers uit, en stuurden elkaar regelmatig ‘ping’ berichten via hun mobiele telefoon. Op een gegeven moment voerden ze chatgesprekken op de computer, met de webcam aan.

De jongen vroeg het meisje haar bovenlichaam te ontkleden. Dat deed ze. Een dag later zei de jongen dat hij daar foto’s van gemaakt had. “Jongeren zien vooral de leuke kant van ping, en chatten met beeld,” aldus een woordvoerder. “Ze zijn zich veelal niet bewust van de gevaren. Nog steeds vindt er misbruik plaats via digitale media.”

De jongen zei de foto’s te wissen als het meisje 2.500 euro zou betalen. De twee spraken voor de overdacht van het geld af op de Dam in Amsterdam. Het meisje had het geld niet, ze besloot een agent op straat aan te spreken. Hij acteerde direct. Een team in burger werd geformeerd, en tijdens de zogenaamde overdracht werden de jongen, en de vriend die hij bij zich had, aangehouden.

Ping berichten?

Pingen is een vorm van mobiele communicatie via mobiele telefoons, oorspronkelijk alleen van het merk BlackBerry, via Blackberry Messenger. Anders dan bij sms gaat adressering niet met het gewone telefoonnummer, maar met een speciaal nummer van de BlackBerry PIN.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.