Bijgewerkt: 1 februari 2023

Meesterwerken van Kees Verwey in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
13-01-2010

Laatste weekend, drukbezochte expositie Kees Verwey in Museum Jan van der Togt. Expositie van Kees Verwey nog te bezoeken t/m zondag 17 januari 2010.


6 november 2009 - 17 januari 2010

Kees Verwey, de in 1995 overleden meesterschilder uit Haarlem, exposeert vanaf 6 november 2009 in alle zalen van het Museum Jan van der Togt. Een groot aantal meesterwerken van de expressionist, afkomstig uit de collecties van grote musea en bedrijven, wordt voor het eerst samengebracht en bij elkaar getoond.

Verwey Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

Kees Verwey in zijn atelier


De Stichting Kees Verwey, eigenaar en beheerder van zijn nalatenschap in samenwerking met het Frans Hals museum, toont de meest interessante werken uit haar collectie. Hierbij zijn fantastische stillevens, portretten van 19de eeuwse literatoren en dichters en prachtige doeken van vooraanstaande vrouwen uit de vorige eeuw, door hem vereeuwigd.

Ook de beroemde atelierstukken die in 1978 het Stedelijk Museum in Amsterdam in vuur en vlam zette en Verwey, geboren in 1900, eindelijk nationale erkenning brachten als vooraanstaand kunstenaar, zijn opnieuw te bewonderen. Ook zelden getoond jeugdwerk is te zien evenals enige schetsboeken en studies die hij maakte op reis door Europa.

Verwey Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

Schilderij van Kees Verwey


Een ongekend overzicht van zijn aquarelleerkunst is een ander hoogtepunt van de tentoonstelling. Niet eerder wordt zo duidelijk in een museum-expositie getoond, waarom Kees Verwey wordt beschouwd als ongeëvenaard colorist, die de aquarelleerkunst tot grote hoogte bracht en hem wereldwijd tot master maakte van The Art of Water Colors. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties in Japan, Europese landen en de Verenigde Staten. 

Verwey Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

Stilleven van Kees Verwey


Kees Verwey (1900-1995) is onmiskenbaar een van de grootste Nederlandse schilders uit de vorige eeuw. Getuige van twee wereldoorlogen en opgegroeid in een artistiek milieu met onder meer zijn ooms dichter Albert Verwey en architect H. P. Berlage,  bleef hij tussen talrijke na-oorlogse nieuwe kunststromingen en experimenten, trouw aan zijn manier van schilderen.

Dat hij daarbij het experiment niet uit de weg ging, wordt ook getoond op de grote overzichttentoonstelling Meesterwerken van Kees Verwey in het Museum Jan van der Togt.

Adres: Museum Jan van der Togt  Dorpsstaat 50 1182 JE Amstelveen. Geopend woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.