Bijgewerkt: 18 mei 2024

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben geen internet

Nieuws -> Internet

Bron: CBS
18-12-2008

Nederland heeft het hoogste percentage huishoudens met internettoegang in de Europese Unie. Slechts een van de acht Nederlanders heeft thuis geen internet (1,2 miljoen) of maakt er geen gebruik van (0,5 miljoen). Twee derde van de personen zonder thuistoegang is relatief laag opgeleid. Circa de helft is 65-plusser en/of alleenstaand. Jongeren tot 25 jaar hebben thuis juist vrijwel altijd toegang tot internet: slechts 2 procent heeft thuis geen internet.

Gebrek aan interesse

Bijna zes op de tien personen zonder internettoegang willen geen internet of hebben geen interesse, 12 procent vindt het te duur. Privacyoverwegingen of het hebben van een fysieke beperking zijn voor maar weinig personen een reden om thuis niet te internetten.

Wel thuis internet, geen gebruik

Computerclub Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Deze 65-plussers in een woonzorgcentrum van Amstelveen zijn actief computergebruikers. De computer wordt meestal voor e-mail en surfen op het Internet gebruikt.


Meer dan een half miljoen Nederlanders maakt thuis geen gebruik van een beschikbare internetaansluiting. De samenstelling van deze groep verschilt sterk van de personen die geen toegang hebben tot internet. Het zijn naar verhouding meer vrouwen, minder 65-plussers en aanzienlijk minder alleenstaanden.

Personen onder de 60 jaar met internet maar zonder gebruik hiervan, zijn lager opgeleid dan hun leeftijdgenoten zonder internetaansluiting. Opleidingsniveau is dus in alle groepen een relevant, onderscheidend kenmerk.

Gebruik van mobiele telefoon en internet gaat vaak samen

Personen die thuis geen internet hebben, maken ook minder gebruik van andere moderne media zoals de mobiele telefoon. Minder dan zeven op de tien Nederlanders zonder internet thuis gebruikte wel eens een mobieltje, tegen bijna 95 procent van de personen met internet.

Amstelveners met internetverbinding

Volgens de Stadspeiling 2007, van de gemeente Amstelveen hebben 86% van de inwoners thuis een internetaansluiting. Het aantal internetaansluitingen in huis is de laatste jaren toegenomen, in 2003 had 73% thuis internet.

Ouderen; 65- plussers en inwoners met een laag inkomen hebben relatief veel minder toegang tot internet. Van de inwoners die thuis geen internetaansluiting hebben, maakt 29% elders wel eens gebruik van internet, zoals in de bibliotheek, wijk- en woonzorgcentra. (Bron: Gemeente Amstelveen)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.