Bijgewerkt: 24 februari 2024

Meer dan 96.000 mensen lieten woonduur omzetten in inschrijfduur

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
29-09-2015

Dit jaar hebben al 96.991 inwoners van de Stadsregio Amsterdam hun woonduur om laten zetten in inschrijfduur door zich in te schrijven bij WoningNet. Zo zorgen zij voor betere kansen op een sociale huurwoning in de toekomst. Mensen die hun woonduur niet hebben laten omzetten, maar dat nog wel willen, hebben nog tot 31 december 2015 de tijd om dit te doen.

Woonduur is, hoe lang mensen in de stadsregio in hun huidige huur- of koopwoning wonen. Toewijzing van sociale huurwoningen op basis van opgebouwde woonduur is als gevolg van een wetswijziging afgeschaft. Er is een overgangsregeling voor mensen die al woonduur in de stadsregio hebben opgebouwd. Voor die mensen is het verstandig zich nog dit jaar in te schrijven bij WoningNet. Hun woonduur wordt dan automatisch omgezet in inschrijfduur. En hoe meer inschrijfduur, des te groter de kans op een sociale huurwoning zodra dat nodig is.De helft van de nieuwe inschrijvers is 50 jaar, of ouder. De cijfers tonen, dat vooral het percentage inschrijvers in de leeftijd van 30 tot 50 jaar achterblijft. Daarnaast zijn er relatief minder inschrijvers tussen 25 en de 30 jaar. Voor deze mensen is het vaak minder noodzakelijk om zich in te schrijven. Maar ook huiseigenaren kunnen in de toekomst in een situatie komen, dat zij gebruik moeten maken van een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld als gevolg van baanverlies, of arbeidsongeschiktheid. Voor mensen die al woonduur hebben opgebouwd, kan het daarom raadzaam zijn om zich in te schrijven. Inschrijving is dan eigenlijk een soort ‘woonverzekering’.

In het afgelopen voorjaar is al campagne gevoerd door de Stadsregio, gemeenten en woningcorporaties om mensen te attenderen op de wijzigingen. Komende maanden intensiveren de Stadsregio, de woningcorporaties en de gemeenten de communicatie om alle inwoners van Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zeevang in te lichten over de mogelijkheid dit jaar hun woonduur om te laten zetten in inschrijfduur. Meer informatie over de regeling vindt u op www.woningnetregioamsterdam.nl

Staat u al ingeschreven bij WoningNet, dan hoeft u niets te doen. Uw woonduur is automatisch één-op-één omgezet naar inschrijfduur, tenzij uw inschrijfduur bij WoningNet langer is dan de tijd die u in uw huidige woning woont. Bij uw gegevens kunt u dit controleren, hier ziet u uw inschrijfduur, uw wachttijd en waarop deze wachttijd gebaseerd is.

Heeft u zich nog niet aangemeld bij WoningNet? Schrijf u dan uiterlijk 31 december 2015 in en vul vervolgens uw huidige woonsituatie in. De woonduur in uw huidige woning wordt dan omgezet in inschrijfduur. Na 1 juli 2030 stopt de overgangsregeling en telt alleen nog de inschrijfduur, vanaf de datum, dat u zich heeft ingeschreven bij WoningNet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.