Bijgewerkt: 27 mei 2024

Meer dan 700.000 schadelijke apps verwijderd van Google Play

Nieuws -> Internet

Bron: Google Blog
01-02-2018

Google Play (voorheen Android Market) is een digitale distributiedienst die wordt beheerd en ontwikkeld door Google. Het dient als de officiële app store voor het Android besturingssysteem, waardoor gebruikers kunnen bladeren en applicaties downloaden die ontwikkeld zijn met de Android software development kit (SDK) en gepubliceerd via Google. Google Play fungeert ook als digitale mediawinkel, waar muziek, tijdschriften, boeken, films en televisieprogramma's worden aangeboden. Eerder al bood het Google hardware-apparaten aan voor aankoop tot de introductie van een aparte online hardware retailer, Google Store, op 11 maart 2015. De diensten die onder de Google Play-banner vallen zijn: Google Play Books, Google Play Games, Google Play Movies & TV, Google Play Music en Google Play Newsstand. Na hun rebranding heeft Google de geografische ondersteuning voor elk van de diensten geleidelijk uitgebreid.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2018)

Met meer dan een miljoen apps en games heeft Google Play iets voor iedereen. Blader en installeer uw favoriete Android-apps en -spelletjes op uw Android-telefoon, -tablet, smart-TV, of via het web'In 2017 hebben we meer dan 700.000 apps die het Google Play-beleid hadden overtreden verwijderd, we hebben ze eerder kunnen identificeren en er eerder actie tegen ondernomen' -meldt Andrew Ahn, Product Manager van Google Play op Google Blog. In feite werd 99% van de apps met misbruikte inhoud geïdentificeerd en afgewezen, voordat iemand ze kon installeren. Dit was mogelijk dankzij aanzienlijke verbeteringen in ons vermogen om misbruik te detecteren - zoals imitatie, ongepaste inhoud of malware - door nieuwe modellen en technieken voor machineleerprocessen.'

Copycats. 'Pogingen om gebruikers te misleiden door beroemde apps na te bootsen is een van de meest voorkomende schendingen. Beroemde titels krijgen veel zoekverkeer naar bepaalde trefwoorden, dus de slechte acteurs proberen installs samen te stellen die zo' n verkeer genereren. Dit doen ze door te proberen om apps voor de Play Store te imiteren door bedrieglijke methoden, zoals het gebruik van verwarrende unicode personages of het verbergen van app-iconen in een andere locale. In 2017 sloten we meer dan een kwart miljoen imitatie-apps' -aldus Ahn.

Potentieel schadelijke toepassingen (PHA' s) [Potentially Harmful Applications]. 'PHA's zijn een soort malware die mensen, of hun apparaten schade kan berokkenen, bijvoorbeeld apps die sms-fraude uitvoeren, als trojans fungeren, of informatie van phishinggebruikers verspreiden. Terwijl het volume klein is, vormen PHA's een bedreiging voor Android-gebruikers en we investeren veel in het buiten de Play Store houden van deze gebruikers. Het vinden van deze slechte apps is niet triviaal, omdat de kwaadwillende ontwikkelaars de extra rondje gaan doen om hun app zo legitiem mogelijk te laten lijken, maar met de lancering van Google Play Protect in 2017 werd verminderd met 50 procent jaar na jaar. We staan ook geen apps toe die ongepaste inhoud bevatten, of promoten, zoals pornografie, extreem geweld, haat en illegale activiteiten.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.