Bijgewerkt: 2 maart 2024

Mazelen uitbraak in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
12-06-2013

Sinds eind mei 2013 verspreidt mazelen zich in de Biblebelt. Er zijn lokale uitbraken rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Daarnaast zijn er ook enkele patiënten gemeld in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug - meldt het RIVM.

Gezien de lage vaccinatiegraad in de Biblebelt is het aannemelijk, dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden onder ongevaccineerde kinderen in deze regio. De meeste mensen zijn goed beschermd tegen mazelen door vaccinatie, of omdat zij eerder mazelen hebben gehad.

Op dit moment zijn er ruim 30 patiënten met mazelen gemeld. Het werkelijke aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger, omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. De huisartsen en consultatiebureaus in het betreffende gebied zijn geïnformeerd door de GGD’en. Het RIVM monitort de verspreiding van de mazelen en houdt nauw contact met de GGD’en.

De afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken van mazelen in Europa geweest, onder andere in Wales, Engeland en Frankrijk. In 1999/2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Deze epidemie voltrok zich voornamelijk in de Biblebelt.

Mazelen Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Huid van een patiënt na 3 dagen van een mazelen infectie


Mazelen

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. De besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte: één ziek kind kan wel  tien andere personen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt.

De besmettelijke periode is van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag. De vlekjes ontstaan gemiddeld 10 dagen na de besmetting. De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Soms treedt oorontsteking, of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking, of sterfte leiden, maar dit komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Mazelen (ook bekend als rubeola [niet te verwarren met rubella] Morbilli) is een infectie van de luchtwegen veroorzaakt door een virus, een paramyxovirus bijzonder van het genus Morbillivirus. Morbilliviruses, net als andere paramyxovirussen, zijn gehuld, enkelstrengs, negatief-sense RNA-virussen. Symptomen zijn onder meer koorts, hoesten, loopneus, rode ogen en een gegeneraliseerde, maculopapuleuze, erythemateuze rash.

Vaccinatie

Vaccinatie tegen mazelen maakt deel uit van de BMR-vaccinatie. In Nederland wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) aan alle kinderen BMR-vaccinatie aangeboden op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Kinderen die niet deelgenomen hebben aan het RVP kunnen een inhaalvaccinatie krijgen. Neem hiervoor contact op met uw regionale GGD.

Bible Belt?

De Bible Belt is een informele term voor een regio in het zuid-oosten en zuid-centrale Verenigde Staten, waar sociaal conservatieve evangelische protestantisme is een belangrijk onderdeel van de cultuur en de christelijke kerkbezoek is over het algemeen hoger dan het gemiddelde van de natie.

De Nederlandse Bijbelgordel, ook wel Bible Belt of refoband, is een aanduiding voor de geografische band loopt van het westen van Overijssel naar Zeeland. Hier wonen relatief veel bevindelijk gereformeerden, ook wel aangeduid als de "zwartekousenkerken". Binnen de Bijbelgordel vormen zij in geen enkele gemeente de meerderheid; in dorpen als Elspeet (gemeente Nunspeet) en Uddel (gemeente Apeldoorn) is dat wel het geval.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.