Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Matige smog door ozon kan ontstaan

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
07-06-2014

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht, dat er op maandag 9 juni 2014 matige smog door ozon kan ontstaan. Mensen die hinder ondervinden, worden geadviseerd om binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden. Het vóórkomen van matige smog is sterk afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de verwachtte buien op maandag.

Dit maakt de verwachting voor maandag onzeker. Vanaf dinsdag lijkt de kans op matige smog door ozon voorbij. De smog is het hevigst in de middag en vroege avond en doet zich voornamelijk voor in het zuiden van Nederland. De smog kan vooral luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het advies om binnen te blijven geldt omdat ozonconcentraties binnenshuis lager dan buitenshuis.

De zonkracht bereikt naar verwachting de komende dagen hoog zomerse waarden van circa 7. Dit kan snel leiden tot verbranding van de huid. Het is de eerste maal dit jaar dat de zonkracht de waarde 7 kan halen, een waarde die in Nederland doorgaans slechts enkele malen per jaar voorkomt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Hoewel enige zonblootstelling goed is voor de aanmaak van vitamine D, dragen zonnebrand en langdurige zonblootstelling bij aan de kans op het krijgen van huidkanker


Het RIVM meet de actuele zonkracht.

Met een nog niet aan de zon gewende en gevoelige huid kan deze zonkracht makkelijk leiden tot verbranding. Bij de waarde 7 kan dat al na 15 minuten zijn, en bij een waarde 5 na 20 minuten. Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcrème aan te brengen.

Huidkanker

Hoewel enige zonblootstelling goed is voor de aanmaak van vitamine D, dragen zonnebrand en langdurige zonblootstelling bij aan de kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker neemt de afgelopen jaren zeer sterk toe en onverstandig zongedrag is daarvan waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling aan het aardoppervlak (in het buitenland ook wel aangeduid als UV-index). De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn: de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonkolom in de atmosfeer en de bewolking. In deze periode neemt de zonkracht toe door de hogere zonnestand. Een relatief dunne ozonlaag zorgt samen met een wolkenloze hemel voor extra zonkracht. Het RIVM voert in Bilthoven om de 12 minuten een actuele zonkrachtmeting uit en geeft de waarde daarvan op haar website.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.